16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Dwarse denkers van internationale allure die haarfijn de paradigma shifts weten te verwoorden. Dat zijn de gasten van Shift Talks, een festival dat Huis73 dit jaar voor de derde keer organiseert. Deze keer is de wereldberoemde Franse schrijver Édouard Louis de hoofdgast van Shift Talks. Het onderwerp van zijn keynote speech vormt de inhoudelijke ruggengraat van dit festival. Het thema luidt ‘Eerlijk zullen we alles delen?’ en kent een scala aan toonaangevende sprekers, debatten, workshops en kunst. 

OVER ÉDOUARD LOUIS 
Schrijver en socioloog Édouard Louis (1992) werd geboren als Eddy Bellegueule en groeide op in het arme industriële noorden van Frankrijk. Zijn werk kenmerkt zich door de persoonlijke verhalen over zijn worsteling als jonge homoseksueel die opgroeide in een homofobe en verpauperde omgeving. In zijn boeken legt hij met zijn persoonlijke verhaal een directe link naar de politieke werkelijkheid. Louis debuteerde met de bestseller Weg met Eddy Bellegueule, waarvoor hij onder andere de Prix Pierre Guénin ontving. Zijn werk is in meer dan dertig talen vertaald, waardoor hij wereldwijd een van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie is. Met zijn directe, persoonlijke en tegelijkertijd verfijnde literaire stijl schrijft hij het hart in van velen. Edoaurd Louis spreekt zijn keynote speech uit op dinsdag 21 november bij Avans Hogeschool in Den Bosch.  

SHIFT TALKS 2023: EERLIJK ZULLEN WE ALLES DELEN? 
Met de komst van Édouard Louis naar ‘s-Hertogenbosch richt het kompas van Shift Talks zich deze editie op ongelijkheid, armoede en de kloof tussen arm en rijk: Eerlijk zullen we alles delen? Dat is de vraag die aan de basis ligt van Shift Talks 2023. We onderzoeken met debat, meetups, workshops en kunst een nieuwe opvatting van eerlijkheid in ons samenleven en hoe we daar kunnen komen.

Ooit bestreden we ongelijkheid. Dubbeltjes moesten de kans krijgen een kwartje te worden. Niemand zakte onnodig door een ondergrens. Het vormde de basis van onze welvaart. Nu is het anders. In Nederland leeft inmiddels één miljoen mensen onder de armoedegrens. We groeiden naar 120 duizend voedselbank-gebruikers. Tegelijkertijd hebben we meer dan een miljoen miljonairs. Bestaansonzekerheid in een van de meest welvarende samenlevingen ter wereld is een feit. Sushi versus pasta-ketchup, voor de groente. De klassensamenleving van weleer begint zich opnieuw af te tekenen.  

Maar er komt iets op stoom: er ontluikt stilaan een nieuw bewustzijn dat we mensen te veel aan hun lot overlaten. De verhalen over een onmenselijk bestaan aan de onderkant komen los. Onderlinge concurrentie, individualisering en versnelling van de samenleving hebben hun tol geëist. De roep om een andere ordening neemt toe. Een heuse SHIFT is in the making. 

PROGRAMMA EN KAARTVERKOOP 
Tickets voor de keynote bestel je hier. Het programma is nog in ontwikkeling, kijk hier voor een agendaoverzicht. Binnenkort worden er nieuwe namen bekendgemaakt. Om bij Shift Talks aanwezig te zijn heb je een online ticket nodig. Niet alle onderdelen zijn gratis, per programma verschilt dit.

OVER SHIFT TALKS
Shift Talks is een festival van Huis73. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november 2023 in ’s-Hertogenbosch. Centraal staat een dwarse denker van internationale allure die de wereld de weg wijst in maatschappelijke thema’s van deze tijd, zoals klimaat, democratie, economie en technologie.