16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Let op! Uitverkocht

Dit event is live en Engelstalig

Deze mag je niet missen! De Shift Talks Keynote 2023 is het hoofdevent van Shift Talks Festival 2023! In het Atrium van de Hogeschool van Avans in ‘s-Hertogenbosch houdt Édouard Louis zijn keynote speech en wordt hij verwelkomd voor een Q&A met moderator Roos Slegers en het publiek.

Koop nu je kaarten voor deze onvergetelijke avond.

De speech– Wat mag je verwachten van deze Franse schrijfsensatie? Édouard Louis is niet zomaar een schrijver. Hij zet zijn persoonlijke levensverhaal mét zijn eigen stem en lijden in om verandering tot stand te brengen. Met gevoel voor schaamte, vernedering en schuld brengt hij in beeld wat er precies gebeurt in zijn leven, en de levens van anderen die opgroeien in armoede, worstelen met acceptatie van hun seksualiteit, hun klasse, hun hoop en strijd om een beter leven. Édouard Louis doet dit bewust in een autobiografische vorm, bijna als een dagboek, omdat hij de onderdrukten een gezicht wil geven zonder verborgen boodschappen. Dat maakt hem óók een politiek geëngageerd schrijver. Hij verzette zich in Frankrijk hardop tegen de liberale president Macron, die volgens hem de armen zou haten. Hij twitterde: „Mijn boek verzet zich tegen wie u bent en wat u doet”, „Ik schrijf om u te schande te maken.” Édouard Louis toont dan ook begrip wanneer de mensen uit zijn geboortedorp op Le Pen stemmen: “Ze willen bestaan in de ogen van de ander”, iets waar ze volgens Louis bij Macron niet op hoefden te rekenen. Édouard Louis’ werk confronteert ons met de strijd die onderdrukten moeten leveren om te kunnen bestaan in onze tijd. En dat één dag vóór de ingrijpendste verkiezingen in Nederland sinds twintig jaar. Niet te missen.

“Ik ben schrijver. Met mijn boeken verzet ik me. Het is voor mij de beste manier om me te verzetten tegen zaken als onrecht, klassendominantie, homofobie, mannelijk geweld of racisme. Door te schrijven wil ik me verzetten tegen al die zaken in ons leven” Édouard Louis

Over Édouard Louis

Édouard Louis (1992) groeide op in het noorden van Frankrijk en is de auteur van onder andere Weg met Eddy Bellegueule, Geschiedenis van geweld, Ze hebben mijn vader vermoord, Strijd en metamorfose van een vrouw, en zijn meeste recente boek, Veranderen: Methode. Zijn sterk autobiografische werk gaat onder andere over het opgroeien in armoede, klassengeweld, homoseksualiteit in een homofobe omgeving, en de letterlijke vlucht naar een andere manier van leven, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt. De boeken van Édouard Louis zijn in meer dan dertig talen vertaald, wat hem wereldwijd een van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie maakt. Met zijn autobiografische benadering schrijft hij velen recht in het hart en geeft hij een stem aan anderen.

Meer over Édouard Louis hier.

Signeer Sessie

Na de lezing verplaatsen we ons binnen het Avans-gebouw voor een drankje, muziek en de signeersessie. Boeken zijn te koop bij de signeertafel, door Boekhandel Adr. Heinen. Édouard Louis zal vanaf ongeveer 21.40 starten met signeren.

Muzikale Inleiding

Tijdens de inloop van de Keynote heeft Shift Talks traditioneel een verrassing in petto voor alle aanwezigen. Dit keer is dat een muzikale verrassing. Capella Brabant zal onder begeleiding van celliste Maya Fridman en violiste Merel Vercammen een uitvoering van Peteris Vasks’ Plainscapes ten gehore brengen. Dirigent is Marc Versteeg. Wij kunnen niet wachten.

Locatie: Atrium Hogeschool Avans in ‘s-Hertogenbosch.

Is er een betere plek denkbaar voor deze schrijver in ‘s-Hertogenbosch dan het Atrium van de Hogeschool? Wij denken van niet. In het werk van Édouard Louis neemt onderwijs een sleutelpositie in. In ons systeem liggen dáár de kansen om jezelf uit je klasse te tillen: het hart van de meritocratie waarin we worden beoordeeld en ingedeeld.

Hier vind je het Atrium van Hogeschool Avans via Google Maps.

Onderwijsboulevard 215, ‘s-Hertogenbosch.

Bereikbaarheid en parkeren

Het Centraal Station in Den Bosch ligt op 5 minuten loopafstand van de Onderwijsboulevard. Je kunt betaald parkeren op loopafstand van de Onderwijsboulevard: 

Parkeergarage Paleiskwartier 
Parkeergarage Stationsplein 
P+R Transferium Deutersestraat

Er zijn in de parkeergarage 5 parkeerplaatsen voor mindervaliden aanwezig.

Toegang

Toon je ticket op je telefoon bij de ingang. Het event is uitverkocht. Het is op dit moment niet mogelijk om nog tickets te kopen.

Programma in Atrium Hogeschool Avans in ‘s-Hertogenbosch

19.15 u. : deuren open. We moedigen je aan er tijdig te zijn wegens de muzikale inleiding van de avond!
20.00 u. : start hoofdprogramma.
21.30 u. : einde hoofdprogramma, start signeersessie en borrel op locatie.
22.30 u. : einde.

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, op je telefoon!

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? Kunnen we ons dat nog voorstellen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van der Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.