16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Waardevolle gesprekken die de ongemakkelijke rauwheid blootleggen en het lef tonen om een brug te slaan over de kloof tussen arm en rijk. Eerlijk zullen we alles delen? Dat is de vraag die aan de basis ligt van Shift Talks 2023. Met een scala aan toonaangevende sprekers, debatten, workshops en kunst onderzoeken we een nieuwe opvatting van eerlijkheid in ons samenleven en hoe we daar kunnen komen. Centraal staat de keynote speech, die dit jaar op 21 november wordt gehouden door de wereldberoemde Franse schrijver Édouard Louis.

Persoonlijk levensverhaal activeert sociale betrokkenheid

De wereldberoemde Franse schrijver Édouard Louis houdt op dinsdag 21 november zijn keynote speech bij de Avans Hogeschool. Louis zet zijn persoonlijke levensverhaal in om verandering tot stand te brengen. Met gevoel voor schaamte, vernedering en schuld brengt hij in beeld wat er precies gebeurt in zijn leven en de levens van anderen die opgroeien in armoede, worstelen met acceptatie van hun seksualiteit, hun klasse en hun hoop en strijd om een beter leven. Het werk van Louis is in meer dan 30 talen vertaald, wat hem tot één van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie maakt. De komst van Louis naar Shift Talks is niet onopgemerkt gebleven en de zaal van het atrium bij Avans vult zich snel.

Tien toonaangevende sprekers in tien dagen

Op 16 november trapt Shift Talks af met de VPRO Tegenlicht Meet-up en gaan Denise Harleman en Thijs Honig in gesprek over de kloof tussen de ‘hoopvollen’ en de ‘hooplozen’. Op 17 november spreken Sander Schimmelpenninck en Joris Luyendijk over de kloof, vinkjes en de brug. Op 20 november geeft Shift Talks het podium aan Milio van de Kamp, schrijver van het boek Misschien moet je iets lager mikken? Op 21 november spreekt Édouard Louis zijn keynote speech uit bij Avans Hogeschool. Makers van de documentaireserie Klassen, Sarah Sylbing & Ester Gould en eerste-generatiestudent Charisma Hehakaya gaan op 22 november in gesprek over de rol van het onderwijs. Politicoloog, bestuurskundige en publicist Tim ’S Jongers houdt op 24 november een interactieve lezing over de absurde realiteit van leven in armoede.

Verhalen van veraf, dialoog van dichtbij

Shift Talks ziet in dit thema de kracht van samenkomen en het voeren van eerlijke gesprekken. Op 18 november kan iedereen tijdens de Living Library één op één gesprekken voeren met mensen die hun levensverhaal willen delen. Filosoof Roos Slegers houdt op die dag ook een workshop met het confronterende, autobiografische werk van Édouard Louis in de hand. Gedurende het festival wordt op drie momenten een daghap gedeeld: een tafel waarbij een voedzame, vegetarische maaltijd wordt gedeeld en deelnemers uitgenodigd worden om ervaringen, ideeën en inzichten te delen met de andere gasten. 

Voor iedereen

Door het diverse programma biedt Shift Talks iedereen de kans om erbij te zijn. De aard van de programma’s zijn verschillend en ook in de prijzen van de tickets maakt het festival onderscheid. Er is veel gratis toegankelijk en voor de betaalde programma’s kan de bezoeker zelf de prijs kiezen. Daarnaast biedt Shift Talks de mogelijkheid om een ticket te doneren voor Quiet Den Bosch, zodat ook mensen die het niet kunnen betalen toch kunnen deelnemen.