16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Vrijdagavond 19 november stond Shift Talks in het teken van de Nederlandse Tijdrebellie. Een variatie aan o.a. jongeren, beleidsmakers en kunstenaars vormde het publiek van de avond. Shift Talks vroeg vier heuse kathedraaldenkers en grote dromendromers wat echte tijdrebellie voor Nederland betekent.

Kunstenaarsmindset, jongeren en hoop

Lia An Phoa sprak als eerst en deelde haar missie voor schone rivieren. Met haar initiatief Drinkable Rivers wil zij de rivieren weer drinkbaar te maken. Kunstenaar Merlijn Twaalfhoven beklom daarna het podium en riep het publiek op om allemaal de kunstenaar in onszelf wakker te schudden om de aarde te redden. Met zijn kunstenaarsmindset en creativiteit zet hij zich in voor de grote problemen die er zijn en roept hij de hele samenleving op dat ook te doen. VN jongerenambassadeur Manal Moussane hield een vurig betoog over dat jongeren een stem moeten krijgen in de huidige besluitvorming en dat er niet meer over hen, maar met hen gepraat moet worden. Jan Terlouw sloot de avond af met zijn speech over goed voorouderschap. Hij was hoopvol: we kúnnen het tij keren met oplossingen. Kijk naar waar wij als mensheid toe in staat zijn en hoe wij ooit de samenleving hebben gebouwd.

Letters to the future

Muziek was er van Vera Hofman & The Next Ensemble. De dagen voorafgaand aan de avond riep fluitist en dirigent Vera Hofman in Huis73 mensen op om hun gedachten en gevoelens over goed voorouderschap in een brief naar hun kleinkinderen in 2100 te sturen. Gebaseerd op deze brieven schreef zij de compositie ‘Letters to the Future’ die deze avond haar wereldpremière beleefde.

De avond werd begeleid door moderator Basti Baroncini. Boekhandel Heinen verzorgde de boekenverkoop.

Foto’s: Ben Nienhuis