16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Mensen helpen elkaar graag met wat ze kunnen. En vaak betekent dat, dat ze iets geven aan die ander. Maar hoe werkt geven? En wat betekent het om te ontvangen?

Tijdens het Shift Talks Festival vind je in Huis73 installaties van multi media kunstenaar Jan van Esch. Hij onderzoekt met zijn werk het proces van ‘geven’. Hij verdiept zich in het machtsspel dat zich afspeelt tussen gever en ontvanger. Wat betekent het om te geven? En wanneer wordt geven, dumpen?

De expositie Kostuumdrama van 16 – 25 november te bezoeken in Huis73.

Op zaterdag 18 november is Jan van Esch zelf bij Huis73 tussen 12.00 uur en 15.00 uur aanwezig om toelichting te geven op zijn werk.

Foto’s: Krister Hagglund en Jan van Esch

Is er een spreeuw die leiding neemt in een spreeuwenzwerm? Wat is de oorzaak van een dodelijke mierenkring? Kunnen we iets leren van dieren als het gaat om leiderschap, samenwerking en sociaal contact? Dit soort vragen staan centraal in de expositie Natuurlijke Heerschappij van Shift Talks 2022.

In het ‘Wunderkabinet Shift Talks’ zie je acht voorbeelden van leiderschap binnen het dierenrijk, machtstructuren worden beleefbaar en inzichtelijk gemaakt. Shift Talks werkt hiervoor samen met Natuurhistorisch Museum Rotterdam, een doodleuk museum en springlevend museum dat blijft verbazen.

De expositie Natuurlijke Heerschappij is van 17 – 26 november te bezoeken in Huis73.

Waar staat leiderschap volgens jou voor? Wie wil je volgen? Wanneer bén je eigenlijk een leider? Dit soort vragen staan centraal tijdens de foto-expositie Follow The Leader van Shift Talks 2022. Het zijn belangwekkende vragen in een tijd waarin democratie als systeem betwist raakt. 

Tijdens Shift Talks bouwen we aan een pop-up foto expositie waarbij we mensen vragen te reflecteren op leiderschap en zich vervolgens laten portretteren. Shift Talks werkt hiervoor samen met lokale fotografen Karin Jonkers en Marc Bolsius. Iedereen die gefotografeerd wordt vragen we vooraf één woord te bedenken dat voor hen leiderschap symboliseert. Dit woord vormt het uitgangspunt voor de wijze waarop de portretten gemaakt worden. 

Oproep

Voel jij je uitgedaagd om na te denken over wat leiderschap voor jou betekent en dat ook te laten zien? Karin Jonkers en Marc Bolsius begeleiden je hierin tijdens het maken van jouw portret. Met het beeld laat je zien wat jouw reflectie op leiderschap is. Je foto wordt onderdeel van een groeiende expositie van ca. 45 portretten. De expositie is te zien tijdens Shift Talks bij Huis73 en vormt tevens de inhoudelijke basis voor de slotbijeenkomst van Shift Talks2022.

Aanmelden is niet meer mogelijk

Inmiddels zijn er 45 personen ingedeeld, aanmelden is helaas niet meer mogelijk. De portretten worden op 17, 18, 19 of 20 november gemaakt in een pop-up fotostudio. Na de expositie krijgen de geportretteerden hun foto.

Locatie

Huis73, Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch.

Dirigent en componist Vera Hofman nodigt je uit om een brief te schrijven aan je kleinkinderen in het jaar 2100. Die brief wordt onderdeel van een muzikale compositie die Vera Hofman & The Next Ensemble op 19 november opvoert. Dat gebeurt om 13.00 in het Jheronimus Bosch Art Centre. Daarna zal ze diezelfde avond ook een ingekorte versie opvoeren bij het programma met Jan Terlouw, Sylvana Simons en anderen: De Nederlandse Tijdrebellie.

Een brief aan je kleinkind in het jaar 2100

Schrijf een brief aan je kleinkind of kinderen in het jaar 2100. Dat is een brief over wat het betekent om zijn of haar voorouder te zijn. Want met het schrijven van een brief aan jouw geliefden komen essentiële vragen naar boven.

Hoe leven we in 2100? 

Op welke wijze wonen en werken we dan? 

Hoe gaan we met elkaar om? En met de natuur en technologische ontwikkelingen?

Is iedereen ook écht gelijk? Of viert de angst voor iedereen die anders is hoogtij? 

Hebben we genoeg gedaan om de klimaatdoelen te halen?

En bovenal: welke toekomst wens ik mijn eigen (klein)kind toe?

Deze brief schrijf je thuis of bij Huis73 aan een prachtige schrijftafel. Daarna post je de brief bij de speciale brievenbus. Je mag hem ook mailen aan info@shifttalks.nl. Zo wordt de brief één van de inspiratiebronnen voor Vera Hofman’s compositie. En de brieven worden gepubliceerd op letterstothefuture.nl

Win vrijkaarten voor de Nederlandse Tijdrebellie!

Lever je brief in vóór donderdag 18 november en maak kans op vrijkaarten voor het avondprogramma met Jan Terlouw, Sylvana Simons, Li An Phoa en Manal Moussane. We kiezen de beste brieven uit en verdelen 10 vrijkaarten! Je hoort donderdag 18 november of je daar deel van uit maakt!

Opvoering compositie

Vera & The Next Ensemble voeren de première van dit stuk uit op 19 november, om 13.00u in het Jheronimus Bosch Art Centre. Daarvoor koop je een regulier kaartje bij het Jheronimus Bosch Art Centre.

Diezelfde avond wordt een ingekorte versie opgevoerd tijdens het programma De Nederlandse Tijdrebellie. Koop je tickets hier!


De residentie van Vera Hofman bij Huis73 wordt mogelijk gemaakt door: Powered by TINC.

Meenemen / tonen bij entree

Vera Hofman begeleidt vanaf 15 november tot 19 november dagelijks het brieven-schrijven in Huis73. Vooralsnog is er geen coronatoegangsbewijs nodig voor de algemene toegang tot Huis73.

Bij de entree van het Jhronimus Bosch Art Centre dien je jouw coronatoegangsbewijs te tonen. Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen voor dit programma op deze pagina. 

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een nieuw meerdaags event van Huis73 in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdgast is internationale spreker, denker en schrijver Roman Krznaric. Hij spreekt op woensdag 17 november in de Sint Janskathedraal over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld”. In de dagen daarna gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies in op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.


Op 8 november start de expositie Kathedraaldenken in beeld bij Huis73. De tentoonstelling is werk gemaakt door tal van kunstenaars in ‘s-Hertogenbosch en omstreken. De Sint-Jan is het vaakst verbeeldde gebouw van ’s-Hertogenbosch. Kathedralen krijgen in het werk van Roman Krznaric (de hoofdgast van Shift Talks) een omgekeerde lading. De Sint-Jan is voor velen een belangrijk symbool geworden van generaties uit het verleden. Echter, het kathedraal-denken dat we nodig hebben maakt de Sint-Jan tot een symbool van de toekomstige generaties.

Kathedraaldenken

In 2021 spreekt Roman Krznaric in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Hij wil dat we goede voorouders worden voor de toekomstige generaties. Een van zijn belangrijke voorstellen is om onszelf te oefenen in ‘kathedraaldenken’. Dat wil zeggen: het vermogen om projecten te starten die pas na je eigen dood voltooid zijn. Of zoals Trouw het onlangs omschreef: Kathedraaldenken houdt in dat je plezier hebt om dingen te doen waar je niet onmiddellijk je voordeel uithaalt. Maar waarvan je weet dat toekomstige generaties zullen kunnen genieten. In die geest willen we de Sint-Jan eren met een expositie. Omdat onze kathedraal op veel verschillende fronten zo’n onuitputtelijke bron is.

Meedoen?

Ben je (amateur)kunstenaar, enthousiast en wil je graag deelnemen? Selecteer dan maximaal drie eigen kunstwerken over of van de Sint-Janskathedraal. Alle technieken en afmetingen zijn toegestaan. Stuur uiterlijk 1 november 2021 een mail naar expositie@huis73.nl. Zet daarin je NAW-gegevens en foto’s van de betreffende werken. Huis73 maakt dan een selectie van de werken die samen van 8 t/m 21 november 2021 de expositie vormen tijdens Shift Talks.

Toegang

De tentoonstelling is te bezoeken bij Huis73. Er is vrije toegang. Er is geen coronatoegangsbewijs nodig.

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een nieuw meerdaags event van Huis73 van talks, debat en kunst in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdgast is internationaal spreker, denker en schrijver Roman Krznaric. Hij spreekt op woensdag 17 november in de Sint Janskathedraal over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld”. In de dagen na Roman Krznaric’s speech gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.

Shift Talks in ‘s-Hertogenbosch nodigt je uit voor een muzikale reis door de diepe tijd die eindigt met een ontmoeting in de toekomst. Alleen of samen maken we een wandeling door Het Bossche Broek en de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch en luisteren we naar een muzikaal-poëtisch verhaal dat begint bij de oerknal en eindigt in het jaar 2121.

Welkom, reiziger

Onder begeleiding van een gids maak je een wandeling door Het Bossche Broek en de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Intussen luister je naar een muzikaal-poëtisch verhaal dat begint bij de oerknal en eindigt in het jaar 2121. Onderweg ontdek je hoezeer wij erfgenamen zijn van een immens lange geschiedenis. En hoe ons handelen gevolgen heeft voor wat er voor ons ligt. In verbeelding ontmoeten de deelnemers een kind uit het jaar 2121. Haar maken we een belofte. Een beweging van gelijkgezinden helpt je vervolgens deze belofte te vertalen in actie.

Koop je kaarten hier!

Praktisch

Deze audiowandeling wordt in verschillende tijdsloten aangeboden. Je wandelt in groepen van maximaal 20 personen, onder aanvoering van een gids. Je start bij Huis73, Hinthamerstraat 72-74. Meld je daar kort vóór de aanvang van je tijdsslot. Belangrijk: Je maakt deze wandeling met behulp van je eigen telefoon en koptelefoon of oortjes. Neem deze mee! Zorg voor een voldoende opgeladen batterij.

Meenemen / tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Je opgeladen telefoon. Een koptelefoon of oortjes. Een corontoegangsbewijs is vooralsnog voor deze activiteit niet nodig. Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen voor dit programmaonderdeel op deze pagina.

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een nieuw meerdaags event van Huis73 in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdgast is internationale spreker, denker en schrijver Roman Krznaric. Hij spreekt op woensdag 17 november in de Sint Janskathedraal over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld”. In de dagen daarna gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies in op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.

Foto: Sebastiaan de Groot