16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Met tijdrebellen als Jan Terlouw, Merlijn Twaalfhoven, Li An Phoa (drinkbare rivieren) en andere spraakmakende gasten gaan we tijdens Shift Talks in gesprek over goed voorouderschap.

Sylvana Simons heeft zich om politieke redenen moeten terugtrekken uit alle events, dus ook het onze. We zijn blij om te kunnen melden dat componist en kunstenaar Merlijn Twaalfhoven haar plek inneemt. 

Waarom laten we nu nog de generaties na ons volledig in de steek? Wat moeten we veranderen om ons als goede voorouders te gaan gedragen? Vandaag – hier en nu – start Roman Krznaric’s beweging van Tijdrebellen in Nederland. We vroegen heuse kathedraaldenkers en grote dromendromers wat echte tijdrebellie voor Nederland betekent. Zij zullen zich stuk voor stuk in hun eigen speeches uitspreken over hoe Nederland de volgende generaties in de steek laat en hoe we dat kunnen veranderen.

Gasten

Jan Terlouw is voormalig politicus (D66) en schrijver. Naast een politieke en bestuurlijke carrière schreef hij beroemde boeken als Koning van Katoren en Oorlogswinter. Jan Terlouw neemt sinds enkele jaren een bijzondere positie in het publieke debat in. We geven hem het podium om als een goede voorouder te speechen.

Merlijn Twaalfhoven is kunstenaar, auteur van het boek ‘Het is aan ons’, en oprichter van de Turnclub (foto: Chantal Heijnen). Hij gelooft in de Time Rebellion die Roman Krznaric van ons verlangt en probeert de tijdrebel in ons wakker te maken met zijn kunstprojecten. Een van deze projecten is ook te ondergaan tijdens Shift Talks: de luisterbelevenis en wandeling – De Tegentijd.

Manal Moussane is jongerenvertegenwoordiger mensenrechten & veiligheid bij de Verenigde Naties. Zij ziet nu al aankomen waar haar generatie de komende decennia mee zal worstelen. Wie kan er beter namens de komende generaties spreken dan de huidige generatie jongeren? Precies.

Li An Phoa is de bedenker en oprichter van het project Drinkable Rivers / Drinkbare Rivieren. Ze noemt zichzelf stroomgebied mobilisator. Zij mobiliseert mensen om zorg te dragen voor rivieren door het organiseren van wandelingen. Haar missie: dat we weer kunnen drinken uit onze rivieren.

Moderator: Basti Baroncini

Letters to the Future

Een simpel plastic zakje, waar we een boterham in stoppen om het daarna weg te gooien, kan nog zomaar duizend jaar in de natuur rondzwerven. Wat zullen onze achter- achterkleinkinderen ervan denken dat we zo achteloos met de aarde omgaan? 

Fluitist en dirigent Vera Hofman resideert tijdens Shift Talks in Huis73 en roept mensen op om hun gedachten en gevoelens hierover in een brief naar hun kleinkinderen te sturen. Gebaseerd op deze brieven schrijft Vera de compositie ‘Letters to the Future’ die deze avond haar wereldpremière beleeft. Het werk wordt onder aanvoering van Vera Hofman uitgevoerd door The Next Ensemble x Arne van Petegem (Styrofoam).

Meenemen / tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Houd ook je studentenkaart en/of identiteitsbewijs gereed als je een ticket voor studenten en/of jonger dan 27 jaar hebt gekocht. Bij de entree van het Jheronimus Bosch Art Centre dien je jouw coronatoegangsbewijs te tonen. Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen voor dit programma op deze pagina. 

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een nieuw meerdaags event van Huis73 in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdgast is internationale spreker, denker en schrijver Roman Krznaric. Hij spreekt op woensdag 17 november in de Sint Janskathedraal over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld”. In de dagen daarna gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies in op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.

Foto van Basti Baroncini door Bas van Spankeren.