16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Hoe geven we de sociale toekomst van de gemeente ‘s-Hertogenbosch vorm? Shift Talks 2023 zoomt in op bestaansonzekerheid en verschillen tussen klassen. Hoe zou de stad en regio met deze grote vragen en kloven aan de slag kunnen? En is brede welvaart een nuttige benadering om met deze vragen aan de slag te gaan?

Met wie kunnen we daarover beter in gesprek dan met de directeuren van twee verkennende en adviserende organisaties in Brabant: Jos van den Broek van Brabant Kennis en Ivka Orbon van Brabant Advies. Zij zullen ons op weg helpen met hun inzichten in hoe de steden in Brabant en specifiek Den Bosch erbij ligt als het gaat om kloven, groepen en brede welvaart. Vervolgens nodigen we onderzoekers van de drie Brabantse hogescholen uit om hierop te reageren: Fontys lector Cees-Jan Pen, Hogeschool Breda lector Paul van de Coevering en Avans onderzoeker Aysa Terzi. Vervolgens gaan we het gesprek aan met de zaal over hoe Den Bosch de sociale toekomst moet vormgeven.

Dit programma is mede tot stand gekomen in samenwerking met Den Bosch Partners

KAARTVERKOOP

Werken aan een sociale stad is een gratis toegankelijk programma, maar reserveren is verplicht. Reserveer hier je gratis plek!

GASTEN 

Jos van den Broek is directeur Brabant Kennis. Brabant Kennis werkt momenteel aan de verkenning Bubbels en Breuklijnen, over verschillen in Brabant.

Ivka Orbon is directeur Brabant Advies. Brabant Advies geeft inzichten en informatie uit de haarvaten van de Brabantse samenleving

Cees-Jan Pen is lector van het Fontys lectoraat De ondernemende regio.

Ayse Terzi is onderzoeker bij het Avans Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap.

Paul van de Coevering is lector van het Hogeschool Breda lectoraat Mobiliteit en Verstedelijking.

Locatie

Huis73, Hinthamerstraat 72-74, Biebplein

Programma

15.30 u. : Start inloop

16.00 u. : Start programma

17.30 u. : Einde programma

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis, denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van de Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Tim ‘S Jongers weet hoe het is om op te groeien in armoede. En met die kennis maakt de Vlaming furore in Nederland. Met zijn boek Beledigende Broccoli legt hij op scherpe en confronterende wijze de absurditeit van sociaal beleid bloot.

In een gevierde en indrukwekkende, interactieve lezing lezing gaat hij in op hoe de bovenklasse wel even denkt te kunnen bepalen hoe mensen in armoede hun leven moeten leiden, en hoe we die kloof tussen leef- en systeemwereld kunnen overbruggen. Daarna volgt een gesprek en Q&A met Tim S’Jongers.

Gasten

Tim ‘S Jongers (1981) is politicoloog, bestuurskundige en publicist. In zijn werk focust hij vooral op verschillen in de samenleving en de positie van mensen in kwetsbare situaties, en hoe we deze verschillen kunnen overbruggen. Zo schreef hij het boek Beledigende Broccoli. Hij werkte als senior-adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Sinds september 2022 is hij directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In die rol schreef hij intensief mee aan het verkiezingsprogramma van GroenLinksPvdA.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Toon je ticket, digitaal op je telefoon bij de ingang van het programma.

Locatie

Een unicum! Shift Talks mag als eerste gebruik maken van “Erfgoed ‘s-Hertogenbosch, Bethaniestraat 4” na de grote verbouwing waarmee deze prachtige plek de Erfgoed Duurzaamheidsprijs won.

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch bevindt zich op de Bethaniestraat 4 in ‘s-Hertogenbosch.

Programma

19.30 u. : Start inloop
20.00 u. : Start programma
21.30 u. : Einde programma

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis, denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van de Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Deze Q&A is Engelstalig en alleen voor studenten, medewerkers en alumni van Tilburg University

Speciaal voor studenten organiseert Shift Talks in samenwerking met Tilburg University een Q&A met Édouard Louis. Keynote speaker van Shift Talks 2023 Édouard Louis gaat in op de thema’s uit zijn werk. Zijn werk wordt ingeleid door dr. Roos Slegers (Tilburg School of Humanities and Digital Sciences/Department of Philosophy) en gespreksleider modereert het gesprek tussen studenten en Louis met voorbereide vragen en spontane uitwisseling.

De bijeenkomst is toegankelijk voor alle medewerkers, studenten en alumni van Tilburg University.

Over Édouard Louis

Édouard Louis (1992) groeide op in het noorden van Frankrijk en is de auteur van onder andere Weg met Eddy Bellegueule, Geschiedenis van geweld, Ze hebben mijn vader vermoord, Strijd en metamorfose van een vrouw, en zijn meeste recente boek, Veranderen: Methode. Zijn sterk autobiografische werk gaat onder andere over het opgroeien in armoede, klassengeweld, homoseksualiteit in een homofobe omgeving, en de letterlijke vlucht naar een andere manier van leven, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt. De boeken van Édouard Louis zijn in meer dan dertig talen vertaald, wat hem wereldwijd een van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie maakt. Met zijn autobiografische benadering schrijft hij velen recht in het hart en geeft hij een stem aan anderen. Édouard Louis spreekt zijn keynote speech uit op dinsdag 21 november bij Avans Hogeschool in Den Bosch. 

Roos Slegers is de host van dit gesprek.

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? Kunnen we ons dat nog voorstellen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van der Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Milio van de Kamp schreef het boek Misschien moet je iets lager mikken (2023), een persoonlijk en rauw verhaal over de impact van kansenongelijkheid. Van de Kamp weet als geen ander hoe mensen in armoede worden weerhouden van slagen in de huidige maatschappij. Hij klom als VMBO-k leerling op tot socioloog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, zonder mensen in zijn familie die hem konden helpen met deze ingewikkelde overgangen, sociale stijging en klassemigratie. Met deze ervaringen als eerste-generatiestudent ontwikkelde Milio het programma Baanbrekers, om de kansen van studenten zoals hij te vergroten. Milio van de Kamp wordt geïnterviewd door historicus en schrijver Mijke Pol. 

Over Misschien moet je iets lager mikken?

In het huis waarin Milio van de Kamp opgroeit is regelmatig geen licht of warm water en in de buurt waar hij woont is criminaliteit aan de orde van de dag. Toch lukt hem uiteindelijk wat zovelen niet lukt: ontsnappen uit de armoede. Hoewel zijn docent hem adviseert ‘iets lager te mikken’, slaagt hij erin vanuit het vmbo de universiteit te bereiken. Maar de sociale stijging komt niet zonder offers. In Misschien moet je iets lager mikken vertelt Milio aan de hand van zijn eigen ervaringen over de impact van armoede en kansenongelijkheid. Vervreemding van je familie, je nergens volledig thuis voelen, hoge schulden, depressie. Steeds weer loopt hij tegen de stigma’s rondom armoede aan. Dit boek legt glashelder de complexiteit van maatschappelijke ongelijkheid bloot. Het is géén lofzang op het idee dat je alles kunt bereiken mits je hard genoeg je best doet. Wél is het een erkenning van de onvoorstelbare veerkracht van mensen die van jongs af aan geconfronteerd worden met hun ongelijke startpositie in het leven.

“Arm zijn is niet alleen arm in geld, het is arm in kansen, arm in mogelijkheden, arm in reputatie, arm in representa­tie en arm in macht.” – Milio van de Kamp.

Gasten

Milio van de Kamp (1991) is socioloog en werkzaam als universitair docent aan de UVA. In 2022 werd hij verkozen tot FMG docent van het jaar. Doordat hij is opgegroeid in armoede heeft hij een unieke, persoonlijke blik op maatschappelijke ongelijkheid. Eerder schreef hij over kansenongelijkheid en armoede in onder andere De Volkskrant en Het Parool.


Mijke Pol (1987) is historicus en werkt als schrijver en freelance journalist voor diverse opdrachtgevers. Mijke is begonnen bij de televisie, maar richt zich nu al jaren speciaal op tekst. Ze is onder andere mede-samensteller en initiatiefnemer van Het Groot Kerstverhalenboek, waarvan de opbrengst naar de voedselbank gaat. Ze werkt momenteel aan haar tweede roman. 

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Toon je ticket, digitaal op je telefoon bij de ingang van het programma.

Locatie

Perron-3, Hoff van Hollantlaan 1, Rosmalen.

Programma

19.30 u. : Start inloop
20.00 u. : Start programma
21.30 u. : Einde programma

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis, denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van de Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Let op! Uitverkocht

Dit event is live en Engelstalig

Deze mag je niet missen! De Shift Talks Keynote 2023 is het hoofdevent van Shift Talks Festival 2023! In het Atrium van de Hogeschool van Avans in ‘s-Hertogenbosch houdt Édouard Louis zijn keynote speech en wordt hij verwelkomd voor een Q&A met moderator Roos Slegers en het publiek.

Koop nu je kaarten voor deze onvergetelijke avond.

De speech– Wat mag je verwachten van deze Franse schrijfsensatie? Édouard Louis is niet zomaar een schrijver. Hij zet zijn persoonlijke levensverhaal mét zijn eigen stem en lijden in om verandering tot stand te brengen. Met gevoel voor schaamte, vernedering en schuld brengt hij in beeld wat er precies gebeurt in zijn leven, en de levens van anderen die opgroeien in armoede, worstelen met acceptatie van hun seksualiteit, hun klasse, hun hoop en strijd om een beter leven. Édouard Louis doet dit bewust in een autobiografische vorm, bijna als een dagboek, omdat hij de onderdrukten een gezicht wil geven zonder verborgen boodschappen. Dat maakt hem óók een politiek geëngageerd schrijver. Hij verzette zich in Frankrijk hardop tegen de liberale president Macron, die volgens hem de armen zou haten. Hij twitterde: „Mijn boek verzet zich tegen wie u bent en wat u doet”, „Ik schrijf om u te schande te maken.” Édouard Louis toont dan ook begrip wanneer de mensen uit zijn geboortedorp op Le Pen stemmen: “Ze willen bestaan in de ogen van de ander”, iets waar ze volgens Louis bij Macron niet op hoefden te rekenen. Édouard Louis’ werk confronteert ons met de strijd die onderdrukten moeten leveren om te kunnen bestaan in onze tijd. En dat één dag vóór de ingrijpendste verkiezingen in Nederland sinds twintig jaar. Niet te missen.

“Ik ben schrijver. Met mijn boeken verzet ik me. Het is voor mij de beste manier om me te verzetten tegen zaken als onrecht, klassendominantie, homofobie, mannelijk geweld of racisme. Door te schrijven wil ik me verzetten tegen al die zaken in ons leven” Édouard Louis

Over Édouard Louis

Édouard Louis (1992) groeide op in het noorden van Frankrijk en is de auteur van onder andere Weg met Eddy Bellegueule, Geschiedenis van geweld, Ze hebben mijn vader vermoord, Strijd en metamorfose van een vrouw, en zijn meeste recente boek, Veranderen: Methode. Zijn sterk autobiografische werk gaat onder andere over het opgroeien in armoede, klassengeweld, homoseksualiteit in een homofobe omgeving, en de letterlijke vlucht naar een andere manier van leven, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt. De boeken van Édouard Louis zijn in meer dan dertig talen vertaald, wat hem wereldwijd een van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie maakt. Met zijn autobiografische benadering schrijft hij velen recht in het hart en geeft hij een stem aan anderen.

Meer over Édouard Louis hier.

Signeer Sessie

Na de lezing verplaatsen we ons binnen het Avans-gebouw voor een drankje, muziek en de signeersessie. Boeken zijn te koop bij de signeertafel, door Boekhandel Adr. Heinen. Édouard Louis zal vanaf ongeveer 21.40 starten met signeren.

Muzikale Inleiding

Tijdens de inloop van de Keynote heeft Shift Talks traditioneel een verrassing in petto voor alle aanwezigen. Dit keer is dat een muzikale verrassing. Capella Brabant zal onder begeleiding van celliste Maya Fridman en violiste Merel Vercammen een uitvoering van Peteris Vasks’ Plainscapes ten gehore brengen. Dirigent is Marc Versteeg. Wij kunnen niet wachten.

Locatie: Atrium Hogeschool Avans in ‘s-Hertogenbosch.

Is er een betere plek denkbaar voor deze schrijver in ‘s-Hertogenbosch dan het Atrium van de Hogeschool? Wij denken van niet. In het werk van Édouard Louis neemt onderwijs een sleutelpositie in. In ons systeem liggen dáár de kansen om jezelf uit je klasse te tillen: het hart van de meritocratie waarin we worden beoordeeld en ingedeeld.

Hier vind je het Atrium van Hogeschool Avans via Google Maps.

Onderwijsboulevard 215, ‘s-Hertogenbosch.

Bereikbaarheid en parkeren

Het Centraal Station in Den Bosch ligt op 5 minuten loopafstand van de Onderwijsboulevard. Je kunt betaald parkeren op loopafstand van de Onderwijsboulevard: 

Parkeergarage Paleiskwartier 
Parkeergarage Stationsplein 
P+R Transferium Deutersestraat

Er zijn in de parkeergarage 5 parkeerplaatsen voor mindervaliden aanwezig.

Toegang

Toon je ticket op je telefoon bij de ingang. Het event is uitverkocht. Het is op dit moment niet mogelijk om nog tickets te kopen.

Programma in Atrium Hogeschool Avans in ‘s-Hertogenbosch

19.15 u. : deuren open. We moedigen je aan er tijdig te zijn wegens de muzikale inleiding van de avond!
20.00 u. : start hoofdprogramma.
21.30 u. : einde hoofdprogramma, start signeersessie en borrel op locatie.
22.30 u. : einde.

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, op je telefoon!

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? Kunnen we ons dat nog voorstellen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van der Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Valt de democratie nog te redden van de globalisering? Financieel geograaf Ewald Engelen neemt ons op meeslepende wijze mee in zijn analyse. Ewoud Kieft, schrijver en historicus zal daarop reageren. Daarop volgt een debat in een panel over de grote dilemma’s van een democratie in een internationaal verregaand verknoopte wereld. Hoe zien de sprekers de toekomst van de democratie in een alsmaar verder globaliserende wereld?

Gasten

Ewald Engelen – Ewald Engelen (1963) is hoogleraar financiële geografie aan de UvA, waar hij onderzoek doet naar het mondiale financiële stelsel. Hij schreef voor Follow the Money, De Correspondent en publiceerde gedurende 13 jaar columns voor de Groene Amsterdammer. Zijn meest recente boeken waren De kanarie in de kolenmijn (2016, met Marianne Thieme), Het is klasse, suffie, niet identiteit! (2018) en Ontwaak! Kom uit uw neoliberale sluimer (2021).

Ewoud Kieft – Ewoud Kieft (1977) is schrijver, historicus. Hij schreef eerder Oorlogsenthousiasme en Het verboden boek, over de aantrekkingskracht van oorlog en het nazisme. Met beide boeken stond hij op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn romandebuut De Onvolmaakten werd unaniem lovend ontvangen. Op 17 november verschijnt zijn nieuwste boek Vechten voor democratie bij Bezige Bij.

ModeratorJop de Vrieze is onafhankelijk wetenschapsjournalist. Hij schrijft regelmatig voor de Groene Amsterdammer.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Pleitzaal, Huis73

Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch

Programma

15.00 u. : Deur open.
15.30 u. : Start programma
17.00 u. : Einde programma, borrel.

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.

Fotocredits Jop de Vrieze: Miriam Guttmann

Het meest hoopvolle evenement van Shift Talks 2022! Met speeches door gasten zoals voormalig denker des vaderlands Daan Roovers, bekroond schrijver Tommy Wieringa en anderen verzamelen we ingrediënten voor een nieuw verhaal voor onze samenleving, voor onze democratie. Voordat de populisten dat voor óns doen.

Een nieuw verhaal

Een gidsland. Dat waren we ooit. Of BV Nederland, ‘New York aan de Rijn’. Deze beelden van Nederland proberen een verhaal weer te geven. Maar die beelden zijn sleets geraakt, debunked bovendien. Ze blijken broos en passen niet meer. We zijn op een punt aanbeland waarop we niet meer goed weten hoe we onze samenleving moeten beschrijven. Wat een kans om daar verandering in aan te brengen! Welke ingrediënten hebben we nodig voor zo’n nieuw verhaal? Waar liggen die idealen? En hoe pak je die samen? Wij kunnen niet wachten om die inspiratie mee te nemen!

Speech Night

Speech Night was één van de verrassingen van Shift Talks 2021! De gasten geven voorbereidde speeches die ingaan op de vraag: Welke ingrediënten vind je cruciaal voor een nieuw verhaal voor onze samenleving? Het publiek krijgt ruimte om hun reactie te geven. Aan het einde pakken we alle ingrediënten bij elkaar en smeden we er een geheel van.

Gasten

Daan Roovers Daan Roovers (1970) is het boegbeeld van de Nederlandse publieksfilosofie. Ze droeg de titel Denker des Vaderlands van 2019 tot 2021. Als voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en programmamaker ontwikkelt Roovers nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten, altijd in verbinding met de actualiteit. In 2019 verscheen haar boek Wij zijn de politiek. In een speech neemt zij ons mee in haar ingrediënten voor een verhaal voor onze samenleving.

Kiza Magendane – Kiza Magendane (1992) is in Congo geboren en in 2007 als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij heeft in Amsterdam en Antwerpen politicologie gestudeerd en schreef columns en essays over burgerschap, identiteit en globalisering voor diverse kranten. Begin dit jaar verscheen zijn boek: In Therapie met Nederland, over zijn poging om een Nederlander te worden, een les over wie of wat wij als Nederland denken te zijn.

Tommy Wieringa – Tommy Wieringa is een bekroond fictie-schrijver en columnist. Met romans als Joe Speedboot en Dit zijn de Namen (Libris Literatuurprijs) bereikte hij het grote publiek. Essays en beschouwingen en columns verschenen in onder meer de VolkskrantVrij Nederlanden NRC Handelsblad. In 2021 verscheen zijn boek Gedachten over onze tijd. In een speech neemt hij ons mee in zijn ingrediënten voor een verhaal voor onze samenleving.

Moderator – Basti Baroncini

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Studenten van Avans zijn gratis welkom, geef je op via Avans Extra. Andere studenten tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Atrium, Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215, ‘s-Hertogenbosch

Programma

19.00 u. : Deur open.
19.30 u. : Start Speech Night
21.30 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Avans studenten hebben toegang via een melding via Avans Extra. Geen student bij Avans maar bij een andere onderwijsinstelling? Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Hoe kwetsbaar is onze democratie? Met bekroonde denkers Bas Heijne en Annelien De Dijn onderzoeken we een zorgwekkende onderstroom in het Westen en in Nederland.

We hebben te maken met partijen die de Europese en Nederlandse democratie ondermijnen, in de naam van vrijheid. In Hongarije is een dictator aan de macht, in Frankrijk wint de autoritaire Le Pen aan invloed, in Italië wordt de meest rechtse regering sinds WOII gevormd. Erger nog: deze ontwikkeling gaat gepaard met het verdacht maken van belangrijke pijlers van de democratie. Poolse rechters raakten hun onafhankelijkheid kwijt. Het wantrouwen in journalisten wordt aangewakkerd. Wetenschap verliest zijn autoriteit. Instituties en hun vertegenwoordigers worden aangevallen door politieke bewegingen, gesteund door activistische groeperingen. De bijval voor het dreigement: “er komen tribunalen” duidt op een revanchistische sfeer bij bepaalde groepen. De onvrede wordt tastbaar. Hoe moeten we deze ontwikkelingen begrijpen? En waar gaat het heen?

Kan wat in de VS gebeurde ook hier plaatsvinden? Kan onze democratie zodanig aangevreten raken dat er geen weg meer terug is? Slaapwandelen we een neo-fascistische autocratie in? Of zijn er nog reddingsboeien om ons aan vast te klampen? Kunnen we weerbaar worden en waar moet dát dan vandaan komen?

Daarover gaan we in gesprek met twee bekroonde denkers en auteurs, Bas Heijne en Annelien De Dijn. Zie hieronder.

Markante locatie voor een gesprek

Speciaal vanwege Shift Talks vindt dit programma plaats op een markante plek: het voormalig Huis van Bewaring. Dit is niet alleen een bijzonder monument. Shift Talks koos bewust voor deze méér dan relevante plek, waar in WOII de Sicherheitsdienst van de bezetter kantoor hield. Door voor deze locatie te kiezen wil Shift Talks de dreiging van revanchisme en rancune, en vooral de mogelijk uitwerking daarvan voelbaar maken: de gevangenis.

Gasten

Bas Heijne is een bekroond schrijver, essayist en vast verbonden aan NRC. In 2017 ontving hij de P.C. Hooft-prijs. Naast romans en verhalen schreef hij spraakmakende essays als Staat van Nederland (2017), Mens/Onmens (2020) en Onbehagen (2018). Hij schreef een flonkerend essay bij de heruitgave van Menno ter Braaks Nationaalsocialisme als rancuneleer (2022).

Annelien De Dijn is een bekroonde auteur en historicus. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van het politieke denken in Europa en de Verenigde Staten van 1700 tot heden, en ze heeft ook een interesse in de oudheid en de Renaissance. Haar meest recente boek Vrijheid: een woelige geschiedenis (Alfabet Uitgevers) traceert de verschillende betekenissen van vrijheid van Herodotus tot heden en werd door de American Association of Publishers bekroond met de 2021 PROSE Prize in Philosophy. Annelien de Dijn is hoogleraar politieke en intellectuele geschiedenis.

Moderator – Eveline van Rijswijk (1988) is presentator, dagvoorzitter, theatermaker, columnist, spreker, wetenschapscommunicator & politiek historicus. Ze studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden. Ze presenteerde ook Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPORadio 1.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Voormalig Huis van Bewaring (ook wel Leuvensepoort).

Sint Jorisstraat 125, ‘s-Hertogenbosch

Programma

19.30 u. : Deur open.
20.00 u. : Start programma
21.30 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Foto van Eveline van Rijswijk door Anne van Zantwijk.

Wat kan de fotojournalistiek ons vertellen over onze democratie? Fotojournalist Hans Aarsman kijkt met precisie naar de wereld. Als een detective onderzoekt hij het verhaal dat zich in een beeld ontvouwt. Speciaal voor Shift Talks verdiept Hans Aarsman zich voor het onderwerp “Democratie onder druk” in de beelden die ons verhalen vertellen over het functioneren van ons systeem en de autocratische dreiging. Het wordt een totaal originele belevenis die samen met het aansluitende programma over de fototentoonstelling ‘Follow the leader’ het slot vormt van Shift Talks 2022.

Hans Aarsman

Hans Aarsman is fotojournalist en auteur. Hij was fotojournalist voor Trouw, de Volkskrant, Nieuwe Revu en de Groene Amsterdammer en was columnist voor de Volkskrant en NRC. Sinds 2004 heeft hij bij de Volkskrant de rubriek: “De Aarsman Collectie” waarin hij als een detective op methodische wijze een foto analyseert. Vanaf 2012 schrijft Aarsman theatershows over zijn fotografische ontdekkingen.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Huis73, Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch.

Programma

13.00 u. : Deur open.
13.30 u. : Start theatercollege
14.30 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Foto Capitool: Copyright Tyler Merbler

Dit event is live en Engelstalig

For English see below.

Masha Gessen | De Heruitvinding van de Democratie en de Politiek van de Toekomst

Deze mag je niet missen! De Shift Talks Keynote 2022 is het hoofd-event van Shift Talks Festival 2022! In het World Skate Center houdt Masha Gessen diens keynote speech. Met als onderwerp het opnieuw verbeelden van onze democratieën als tegenkracht tegen de ‘politiek van het verleden’. Bij binnenkomst wordt u verwelkomd met een demonstratie die past bij de plek. Na de lezing gaat host Sophie Stravens met Masha in gesprek. Koop nu je kaarten voor deze onvergetelijke avond.

De speech– Kan wat er in Amerika gebeurde, ook hier gebeuren? We moeten aannemen van wel. Europa staat op spanning. In Hongarije heeft een autoritaire leider de media en staat in zijn macht, in Polen staat de scheiding der machten op het spel en in Frankrijk en Italië spreken de populistische stemmen telkens weer mee. Het is wachten op een ongeluk. De politiek van het verlangen naar een ‘land van ooit’, een denkbeeldig verleden, heeft Europa en het Westen in zijn greep.

Masha Gessen zet daar de toekomst tegenover. In diens boeken over Putin verweet Gessen hem dat hij de Russische toekomst tot geschiedenis maakte. Twee dagen na Trump’s enige verkiezing tot president van de Verenigde Staten, bood Gessen zes regels aan “om in een autocratie te overleven en je geestelijke gezondheid en zelf-respect te redden”. De zesde regel luidt: Herinner je de toekomst. Gessen zal laten zien hoe we tot een heruitvinding van onze democratie kunnen, nee, móeten komen en hoe we de politiek van het verleden kunnen vervangen door een politiek van de toekomst. 

Over Masha Gessen

Masha Gessen (1967, hen/hun) is een van oorsprong Russische journalist en auteur die nu in ballingschap leeft in de Verenigde Staten. Tot 2013 stond Gessen in de frontlinie van de harde strijd om grondrechten voor homoseksuelen in Rusland. Daarna vluchtte hen onder dreiging van Russische politici om kinderen weg te halen bij homoseksuele gezinnen, waarbij Gessen en diens gezin expliciet werden genoemd. Inmiddels is Gessen een bekroond denker en schrijver over hoe democratieën stapsgewijs worden ontmanteld.

Masha Gessen is auteur van de boeken The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia (2017 National Book Award), How to survive Autocracy (2020) en is een vast columnist voor The New Yorker.

Meer weten over Masha Gessen? Lees dit artikel.

Locatie: World Skate Center

De voormalige Kaaihallen op de Tramkade zijn in het afgelopen jaar omgebouwd tot het World Skate Center. Shift Talks heeft de eer om voor het eerst van deze bijzondere hal gebruik te mogen maken voor zo’n groot event. Met 400 stoelen op de skatebaan: een unicum op een bijzondere, rauwe plek voor een rauwe boodschap.

Hier vind je het World Skate Center via Google Maps.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur. Kleed je warm!

Programma in het World Skate Center

19.15 u. : deuren open. We moedigen je aan er tijdig te zijn.
20.00 u. : start hoofdprogramma.
21.30 u. : einde hoofdprogramma, start signeersessie bij Bossche Brouwers en borrel met muziek.
22.30 u. : einde.

Signeer Sessie

Na de lezing verplaatsen we ons voor een drankje, muziek en de signeersessie met Masha Gessen zelf (!) naar de Bossche Brouwers! Boeken zijn te koop bij de signeertafel, door Boekhandel Adr. Heinen. Masha zal vanaf ongeveer 21.40 starten met signeren.

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, op je telefoon! Houd daarnaast je studentenkaart en of identiteitsbewijs gereed als je een ticket voor studenten en/of jonger dan 27 jaar hebt gekocht. Kleed je warm!

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

English

Masha Gessen: The Reinvention of Democracy and the Politics of the Future

Don’t miss this one! The Shift Talks Keynote 2022 is the main event of Shift Talks Festival 2022! Masha Gessen will deliver their keynote speech at the World Skate Center in ‘s-Hertogenbosch. The subject: re-imagining our democracies as a counter-force to the ‘politics of the past’. Upon entering you will be welcomed with a demonstration appropriate for the venue. After the lecture, host Sophie Stravens will lead a Q&A with Masha. Buy your tickets now for this unforgettable evening.

The Speech – Can what happened in the United States also happen here? We have to assume it can. Something is afoot in Europe after all. In Hungary, an authoritarian leader controls the media and the state, in Poland the separation of powers is at stake and in France and Italy populists have edged closer to power than ever. Accidents are bound to happen. The politics of longing for an imaginary past has taken hold of Europe and the West.

Masha Gessen challenges this development by re-introducing the future. In their books about Putin, Gessen investigates how Putin turned the Russian post-1989 orientation towards the future into an ideology around restoring Russia’s past. Two days after Trump’s only election as president of the United States, Gessen introduced six rules “for surviving in an autocracy and salvaging your sanity and self-respect.” The sixth rule is: remember the future. Gessen will show how we can, no, must come to a reinvention of our democracy and how we can replace the politics of the past with a politics of the future.

About Masha Gessen

Masha Gessen (1967, they/them) is a Russian journalist and author who now lives in exile in the United States. Until 2013, Gessen was also a key activist in the fight for civil rights for homosexuals in Russia. In 2013 however, Russian politicians began to threaten the gay community with taking away children from gay families. In these threats, Gessen and their family were explicitly mentioned as an example. They and their family had to flee Putin’s regime. By now, Gessen has become an award-winning thought-leader and author on how democracies are gradually being dismantled.

Masha Gessen is the author of the books The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia (2017 National Book Award), How to Survive Autocracy (2020) and is a regular author for The New Yorker.

Venue: World Skate Center ‘s-Hertogenbosch

The former ‘Kaaihallen’ at the Tramkade have been transformed into the World Skate Center during the past year. Shift Talks is honored to host the first event of this size in this building. With 400 chairs on the skate-track: a unique event in a remarkable setting. The World Skate Center via Google Maps.

Tickets

Order your tickets on this website. Student or 26 years and younger? Confirm your discount-ticket at the entrance with a student-card or your ID. Dress warmly!

Program at the World Skate Center

19.15 h. : doors open. We encourage you to be on time!
20.00 h. : start main program
21.30 h. : end main program, start signing session and drinks at Bossche Brouwers.
22.30 h. : end.

Signing Session

After the lecture you are welcome to join for drinks and the signing session with Masha Gessen at Bossche Brouwers. Books will be for sale at the signing table. Masha will start signing books at approximately 21.40h.

Show at entrance

Your ticket, on your phone! Please keep your student card or ID ready in case you bought a ticket for students or a ticket for 26 years old or younger.

Shift Talks Festival 2022 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch

How do we act now that democracy has come under pressure globally? Ourselves, our leaders, the media? This is the central question during Shift Talks Festival 2022. During the days before and after Masha Gessen’s keynote speech, many others such as Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers will continue the discussion. In addition, Shift Talks adds to the experience with (photo) exhibitions and a podcast. Shift Talks is a festival by Huis73 and is made possible by vfonds