16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Valt de democratie nog te redden van de globalisering? Financieel geograaf Ewald Engelen neemt ons op meeslepende wijze mee in zijn analyse. Ewoud Kieft, schrijver en historicus zal daarop reageren. Daarop volgt een debat in een panel over de grote dilemma’s van een democratie in een internationaal verregaand verknoopte wereld. Hoe zien de sprekers de toekomst van de democratie in een alsmaar verder globaliserende wereld?

Gasten

Ewald Engelen – Ewald Engelen (1963) is hoogleraar financiële geografie aan de UvA, waar hij onderzoek doet naar het mondiale financiële stelsel. Hij schreef voor Follow the Money, De Correspondent en publiceerde gedurende 13 jaar columns voor de Groene Amsterdammer. Zijn meest recente boeken waren De kanarie in de kolenmijn (2016, met Marianne Thieme), Het is klasse, suffie, niet identiteit! (2018) en Ontwaak! Kom uit uw neoliberale sluimer (2021).

Ewoud Kieft – Ewoud Kieft (1977) is schrijver, historicus. Hij schreef eerder Oorlogsenthousiasme en Het verboden boek, over de aantrekkingskracht van oorlog en het nazisme. Met beide boeken stond hij op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn romandebuut De Onvolmaakten werd unaniem lovend ontvangen. Op 17 november verschijnt zijn nieuwste boek Vechten voor democratie bij Bezige Bij.

ModeratorJop de Vrieze is onafhankelijk wetenschapsjournalist. Hij schrijft regelmatig voor de Groene Amsterdammer.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Pleitzaal, Huis73

Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch

Programma

15.00 u. : Deur open.
15.30 u. : Start programma
17.00 u. : Einde programma, borrel.

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.

Fotocredits Jop de Vrieze: Miriam Guttmann

Het meest hoopvolle evenement van Shift Talks 2022! Met speeches door gasten zoals voormalig denker des vaderlands Daan Roovers, bekroond schrijver Tommy Wieringa en anderen verzamelen we ingrediënten voor een nieuw verhaal voor onze samenleving, voor onze democratie. Voordat de populisten dat voor óns doen.

Een nieuw verhaal

Een gidsland. Dat waren we ooit. Of BV Nederland, ‘New York aan de Rijn’. Deze beelden van Nederland proberen een verhaal weer te geven. Maar die beelden zijn sleets geraakt, debunked bovendien. Ze blijken broos en passen niet meer. We zijn op een punt aanbeland waarop we niet meer goed weten hoe we onze samenleving moeten beschrijven. Wat een kans om daar verandering in aan te brengen! Welke ingrediënten hebben we nodig voor zo’n nieuw verhaal? Waar liggen die idealen? En hoe pak je die samen? Wij kunnen niet wachten om die inspiratie mee te nemen!

Speech Night

Speech Night was één van de verrassingen van Shift Talks 2021! De gasten geven voorbereidde speeches die ingaan op de vraag: Welke ingrediënten vind je cruciaal voor een nieuw verhaal voor onze samenleving? Het publiek krijgt ruimte om hun reactie te geven. Aan het einde pakken we alle ingrediënten bij elkaar en smeden we er een geheel van.

Gasten

Daan Roovers Daan Roovers (1970) is het boegbeeld van de Nederlandse publieksfilosofie. Ze droeg de titel Denker des Vaderlands van 2019 tot 2021. Als voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en programmamaker ontwikkelt Roovers nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten, altijd in verbinding met de actualiteit. In 2019 verscheen haar boek Wij zijn de politiek. In een speech neemt zij ons mee in haar ingrediënten voor een verhaal voor onze samenleving.

Kiza Magendane – Kiza Magendane (1992) is in Congo geboren en in 2007 als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij heeft in Amsterdam en Antwerpen politicologie gestudeerd en schreef columns en essays over burgerschap, identiteit en globalisering voor diverse kranten. Begin dit jaar verscheen zijn boek: In Therapie met Nederland, over zijn poging om een Nederlander te worden, een les over wie of wat wij als Nederland denken te zijn.

Tommy Wieringa – Tommy Wieringa is een bekroond fictie-schrijver en columnist. Met romans als Joe Speedboot en Dit zijn de Namen (Libris Literatuurprijs) bereikte hij het grote publiek. Essays en beschouwingen en columns verschenen in onder meer de VolkskrantVrij Nederlanden NRC Handelsblad. In 2021 verscheen zijn boek Gedachten over onze tijd. In een speech neemt hij ons mee in zijn ingrediënten voor een verhaal voor onze samenleving.

Moderator – Basti Baroncini

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Studenten van Avans zijn gratis welkom, geef je op via Avans Extra. Andere studenten tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Atrium, Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215, ‘s-Hertogenbosch

Programma

19.00 u. : Deur open.
19.30 u. : Start Speech Night
21.30 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Avans studenten hebben toegang via een melding via Avans Extra. Geen student bij Avans maar bij een andere onderwijsinstelling? Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Hoe kwetsbaar is onze democratie? Met bekroonde denkers Bas Heijne en Annelien De Dijn onderzoeken we een zorgwekkende onderstroom in het Westen en in Nederland.

We hebben te maken met partijen die de Europese en Nederlandse democratie ondermijnen, in de naam van vrijheid. In Hongarije is een dictator aan de macht, in Frankrijk wint de autoritaire Le Pen aan invloed, in Italië wordt de meest rechtse regering sinds WOII gevormd. Erger nog: deze ontwikkeling gaat gepaard met het verdacht maken van belangrijke pijlers van de democratie. Poolse rechters raakten hun onafhankelijkheid kwijt. Het wantrouwen in journalisten wordt aangewakkerd. Wetenschap verliest zijn autoriteit. Instituties en hun vertegenwoordigers worden aangevallen door politieke bewegingen, gesteund door activistische groeperingen. De bijval voor het dreigement: “er komen tribunalen” duidt op een revanchistische sfeer bij bepaalde groepen. De onvrede wordt tastbaar. Hoe moeten we deze ontwikkelingen begrijpen? En waar gaat het heen?

Kan wat in de VS gebeurde ook hier plaatsvinden? Kan onze democratie zodanig aangevreten raken dat er geen weg meer terug is? Slaapwandelen we een neo-fascistische autocratie in? Of zijn er nog reddingsboeien om ons aan vast te klampen? Kunnen we weerbaar worden en waar moet dát dan vandaan komen?

Daarover gaan we in gesprek met twee bekroonde denkers en auteurs, Bas Heijne en Annelien De Dijn. Zie hieronder.

Markante locatie voor een gesprek

Speciaal vanwege Shift Talks vindt dit programma plaats op een markante plek: het voormalig Huis van Bewaring. Dit is niet alleen een bijzonder monument. Shift Talks koos bewust voor deze méér dan relevante plek, waar in WOII de Sicherheitsdienst van de bezetter kantoor hield. Door voor deze locatie te kiezen wil Shift Talks de dreiging van revanchisme en rancune, en vooral de mogelijk uitwerking daarvan voelbaar maken: de gevangenis.

Gasten

Bas Heijne is een bekroond schrijver, essayist en vast verbonden aan NRC. In 2017 ontving hij de P.C. Hooft-prijs. Naast romans en verhalen schreef hij spraakmakende essays als Staat van Nederland (2017), Mens/Onmens (2020) en Onbehagen (2018). Hij schreef een flonkerend essay bij de heruitgave van Menno ter Braaks Nationaalsocialisme als rancuneleer (2022).

Annelien De Dijn is een bekroonde auteur en historicus. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van het politieke denken in Europa en de Verenigde Staten van 1700 tot heden, en ze heeft ook een interesse in de oudheid en de Renaissance. Haar meest recente boek Vrijheid: een woelige geschiedenis (Alfabet Uitgevers) traceert de verschillende betekenissen van vrijheid van Herodotus tot heden en werd door de American Association of Publishers bekroond met de 2021 PROSE Prize in Philosophy. Annelien de Dijn is hoogleraar politieke en intellectuele geschiedenis.

Moderator – Eveline van Rijswijk (1988) is presentator, dagvoorzitter, theatermaker, columnist, spreker, wetenschapscommunicator & politiek historicus. Ze studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden. Ze presenteerde ook Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPORadio 1.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Voormalig Huis van Bewaring (ook wel Leuvensepoort).

Sint Jorisstraat 125, ‘s-Hertogenbosch

Programma

19.30 u. : Deur open.
20.00 u. : Start programma
21.30 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Foto van Eveline van Rijswijk door Anne van Zantwijk.

Wat kan de fotojournalistiek ons vertellen over onze democratie? Fotojournalist Hans Aarsman kijkt met precisie naar de wereld. Als een detective onderzoekt hij het verhaal dat zich in een beeld ontvouwt. Speciaal voor Shift Talks verdiept Hans Aarsman zich voor het onderwerp “Democratie onder druk” in de beelden die ons verhalen vertellen over het functioneren van ons systeem en de autocratische dreiging. Het wordt een totaal originele belevenis die samen met het aansluitende programma over de fototentoonstelling ‘Follow the leader’ het slot vormt van Shift Talks 2022.

Hans Aarsman

Hans Aarsman is fotojournalist en auteur. Hij was fotojournalist voor Trouw, de Volkskrant, Nieuwe Revu en de Groene Amsterdammer en was columnist voor de Volkskrant en NRC. Sinds 2004 heeft hij bij de Volkskrant de rubriek: “De Aarsman Collectie” waarin hij als een detective op methodische wijze een foto analyseert. Vanaf 2012 schrijft Aarsman theatershows over zijn fotografische ontdekkingen.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Huis73, Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch.

Programma

13.00 u. : Deur open.
13.30 u. : Start theatercollege
14.30 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Foto Capitool: Copyright Tyler Merbler

Dit event is live en Engelstalig

For English see below.

Masha Gessen | De Heruitvinding van de Democratie en de Politiek van de Toekomst

Deze mag je niet missen! De Shift Talks Keynote 2022 is het hoofd-event van Shift Talks Festival 2022! In het World Skate Center houdt Masha Gessen diens keynote speech. Met als onderwerp het opnieuw verbeelden van onze democratieën als tegenkracht tegen de ‘politiek van het verleden’. Bij binnenkomst wordt u verwelkomd met een demonstratie die past bij de plek. Na de lezing gaat host Sophie Stravens met Masha in gesprek. Koop nu je kaarten voor deze onvergetelijke avond.

De speech– Kan wat er in Amerika gebeurde, ook hier gebeuren? We moeten aannemen van wel. Europa staat op spanning. In Hongarije heeft een autoritaire leider de media en staat in zijn macht, in Polen staat de scheiding der machten op het spel en in Frankrijk en Italië spreken de populistische stemmen telkens weer mee. Het is wachten op een ongeluk. De politiek van het verlangen naar een ‘land van ooit’, een denkbeeldig verleden, heeft Europa en het Westen in zijn greep.

Masha Gessen zet daar de toekomst tegenover. In diens boeken over Putin verweet Gessen hem dat hij de Russische toekomst tot geschiedenis maakte. Twee dagen na Trump’s enige verkiezing tot president van de Verenigde Staten, bood Gessen zes regels aan “om in een autocratie te overleven en je geestelijke gezondheid en zelf-respect te redden”. De zesde regel luidt: Herinner je de toekomst. Gessen zal laten zien hoe we tot een heruitvinding van onze democratie kunnen, nee, móeten komen en hoe we de politiek van het verleden kunnen vervangen door een politiek van de toekomst. 

Over Masha Gessen

Masha Gessen (1967, hen/hun) is een van oorsprong Russische journalist en auteur die nu in ballingschap leeft in de Verenigde Staten. Tot 2013 stond Gessen in de frontlinie van de harde strijd om grondrechten voor homoseksuelen in Rusland. Daarna vluchtte hen onder dreiging van Russische politici om kinderen weg te halen bij homoseksuele gezinnen, waarbij Gessen en diens gezin expliciet werden genoemd. Inmiddels is Gessen een bekroond denker en schrijver over hoe democratieën stapsgewijs worden ontmanteld.

Masha Gessen is auteur van de boeken The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia (2017 National Book Award), How to survive Autocracy (2020) en is een vast columnist voor The New Yorker.

Meer weten over Masha Gessen? Lees dit artikel.

Locatie: World Skate Center

De voormalige Kaaihallen op de Tramkade zijn in het afgelopen jaar omgebouwd tot het World Skate Center. Shift Talks heeft de eer om voor het eerst van deze bijzondere hal gebruik te mogen maken voor zo’n groot event. Met 400 stoelen op de skatebaan: een unicum op een bijzondere, rauwe plek voor een rauwe boodschap.

Hier vind je het World Skate Center via Google Maps.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur. Kleed je warm!

Programma in het World Skate Center

19.15 u. : deuren open. We moedigen je aan er tijdig te zijn.
20.00 u. : start hoofdprogramma.
21.30 u. : einde hoofdprogramma, start signeersessie bij Bossche Brouwers en borrel met muziek.
22.30 u. : einde.

Signeer Sessie

Na de lezing verplaatsen we ons voor een drankje, muziek en de signeersessie met Masha Gessen zelf (!) naar de Bossche Brouwers! Boeken zijn te koop bij de signeertafel, door Boekhandel Adr. Heinen. Masha zal vanaf ongeveer 21.40 starten met signeren.

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, op je telefoon! Houd daarnaast je studentenkaart en of identiteitsbewijs gereed als je een ticket voor studenten en/of jonger dan 27 jaar hebt gekocht. Kleed je warm!

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

English

Masha Gessen: The Reinvention of Democracy and the Politics of the Future

Don’t miss this one! The Shift Talks Keynote 2022 is the main event of Shift Talks Festival 2022! Masha Gessen will deliver their keynote speech at the World Skate Center in ‘s-Hertogenbosch. The subject: re-imagining our democracies as a counter-force to the ‘politics of the past’. Upon entering you will be welcomed with a demonstration appropriate for the venue. After the lecture, host Sophie Stravens will lead a Q&A with Masha. Buy your tickets now for this unforgettable evening.

The Speech – Can what happened in the United States also happen here? We have to assume it can. Something is afoot in Europe after all. In Hungary, an authoritarian leader controls the media and the state, in Poland the separation of powers is at stake and in France and Italy populists have edged closer to power than ever. Accidents are bound to happen. The politics of longing for an imaginary past has taken hold of Europe and the West.

Masha Gessen challenges this development by re-introducing the future. In their books about Putin, Gessen investigates how Putin turned the Russian post-1989 orientation towards the future into an ideology around restoring Russia’s past. Two days after Trump’s only election as president of the United States, Gessen introduced six rules “for surviving in an autocracy and salvaging your sanity and self-respect.” The sixth rule is: remember the future. Gessen will show how we can, no, must come to a reinvention of our democracy and how we can replace the politics of the past with a politics of the future.

About Masha Gessen

Masha Gessen (1967, they/them) is a Russian journalist and author who now lives in exile in the United States. Until 2013, Gessen was also a key activist in the fight for civil rights for homosexuals in Russia. In 2013 however, Russian politicians began to threaten the gay community with taking away children from gay families. In these threats, Gessen and their family were explicitly mentioned as an example. They and their family had to flee Putin’s regime. By now, Gessen has become an award-winning thought-leader and author on how democracies are gradually being dismantled.

Masha Gessen is the author of the books The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia (2017 National Book Award), How to Survive Autocracy (2020) and is a regular author for The New Yorker.

Venue: World Skate Center ‘s-Hertogenbosch

The former ‘Kaaihallen’ at the Tramkade have been transformed into the World Skate Center during the past year. Shift Talks is honored to host the first event of this size in this building. With 400 chairs on the skate-track: a unique event in a remarkable setting. The World Skate Center via Google Maps.

Tickets

Order your tickets on this website. Student or 26 years and younger? Confirm your discount-ticket at the entrance with a student-card or your ID. Dress warmly!

Program at the World Skate Center

19.15 h. : doors open. We encourage you to be on time!
20.00 h. : start main program
21.30 h. : end main program, start signing session and drinks at Bossche Brouwers.
22.30 h. : end.

Signing Session

After the lecture you are welcome to join for drinks and the signing session with Masha Gessen at Bossche Brouwers. Books will be for sale at the signing table. Masha will start signing books at approximately 21.40h.

Show at entrance

Your ticket, on your phone! Please keep your student card or ID ready in case you bought a ticket for students or a ticket for 26 years old or younger.

Shift Talks Festival 2022 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch

How do we act now that democracy has come under pressure globally? Ourselves, our leaders, the media? This is the central question during Shift Talks Festival 2022. During the days before and after Masha Gessen’s keynote speech, many others such as Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers will continue the discussion. In addition, Shift Talks adds to the experience with (photo) exhibitions and a podcast. Shift Talks is a festival by Huis73 and is made possible by vfonds

Zin op Zondag is de maandelijkse literaire talkshow van Boekhandel Adr. Heinen en Huis73. Deze editie van zondag 21 november staat helemaal in het teken van Shift Talks. Presentator Marja Käss gaat met Marjolijn van Heemstra en Rob van Essen in gesprek over hun boeken én hun visie op langetermijn-denken. In interviews en in gesprek met het publiek geven zij hun artistieke blik op de toekomst.

Foto’s: Frank Ruiter en Stephan Vanfleteren

Over Marjolijn van Heemstra

Journalistiek onderzoekster (essay in de Volkskrant), schrijver, theatermaker en podcastmaker (oa. Stadsastronaut). Marjolijn van Heemstra heeft het langetermijndenken als onderwerp gekozen en behandelt dat vanuit diverse richtingen. Uitzoomen in de tijd en ruimte doet ze ook in haar nieuwste boek, uitgegeven door De Correspondent: “In lichtjaren heeft niemand haast”. Daarin neemt ze je mee op een intrigerende reis door de ruimte die we op aarde missen, en de ruimte die ons tegelijkertijd overal omringt.

Over Rob van Essen

Rob van Essen is schrijver van o.a. de roman ‘De goede zoon’ waarmee hij in 2019 de Libris Literatuur Prijs won. Eind oktober verscheen zijn nieuwste roman ‘Miniapolis’

Presentatie

Presentator Marja Käss is docent drama, programmamaker/presentator en adviseur op het gebied van literatuur, theater en andere kunstdisciplines. Maandelijks ontvangt zij in Zin op Zondag nieuwe gasten.

Meenemen/tonen bij entree

Je gratis ticket, digitaal op je telefoon! Houd ook je studentenkaart en/of identiteitsbewijs gereed als je een ticket voor studenten en/of jonger dan 27 jaar hebt gekocht. Bij de entree van Huis73-Pleitzaal dien je jouw coronatoegangsbewijs te tonen. Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen voor dit programma op deze pagina.

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een meerdaags event van Huis73 in ‘s-Hertogenbosch. In de dagen na Roman Krznaric’s speech gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.

Dit event is live en Engelstalig

(For English: see below)

Kathedraaldenken in de tijd van het marshmallow-brein

Deze mag je niet missen! De Shift Talks Keynote 2021 is het hoofd-event van de eerste editie van Shift Talks! In de Sint-Janskathedraal houdt Roman Krznaric zijn keynote speech, gebaseerd op zijn meest recente boek: De Goede Voorouder | Lange Termijn Denken voor een Korte Termijn Wereld. Bij binnenkomst wordt u meegenomen in een muzikaal landschap. Na de lezing gaat host Sophie Stravens met Roman in gesprek. Koop nu je kaarten voor deze onvergetelijke avond.

De speech – Misschien is de hel nu al op aarde, suggereert Roman Krznaric aan het einde van ‘De goede voorouder.’ Dramatische overstromingen, bosbranden, orkanen, epidemieën zijn een feit. Er dreigen alleen maar meer catastrofes als we de gevolgen van ons handelen op lange termijn blijven ontkennen. “Over 50 jaar, over 100 jaar, over 500 jaar zullen er op de verschillende continenten op aarde waarschijnlijk nog mensen leven, werken, liefhebben en dromen. En het leven dat zij zullen leiden zal diepgaand beïnvloed zijn door wat wij nú doen, door de gevolgen van de geschiedenis die zij zullen erven.’’ Hoe kunnen we een goede voorouder worden? Krznaric zal laten zien hoe we kunnen rebelleren tegen onze marshmallow-breinen.

Over Roman Krznaric

Na een jeugd in Sydney en Hong Kong, studeerde Roman aan de universiteiten vn Oxford, London en Essex, waar hij promoveerde in de politieke sociologie. Hij is oprichter van ‘s-werelds eerste Empathie museum, is onderzoeker voor de Long Now Foundation en lid van de club van Rome. The Observer noemde hem een van de prominentste Britse populaire filosofen. Je spreekt Krznaric uit als kriz-NAR-ik. Spreek elke letter uit zonder vrees!

Programma in de Sint-Janskathedraal

19.15 u. : deuren open. We moedigen je aan er tijdig te zijn.
20.00 u. : start hoofdprogramma.
21.30 u. : einde van het programma.

Signeer Sessie

Na de lezing ben je van harte welkom bij Huis73 voor een drankje, muziek en de signeersessie met Roman Krznaric zelf! Huis73 bevindt zich aan de overzijde van de straat naast de Sint-Jan, Hinthamerstraat 72-74. Boeken zijn te koop bij de signeertafel. Roman zal vanaf ongeveer 21.45 starten.

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, op je telefoon! Houd daarnaast je studentenkaart en of identiteitsbewijs gereed als je een ticket voor studenten en/of jonger dan 27 jaar hebt gekocht. Bij de entree in de Sint-Jan dien je jouw coronatoegangsbewijs te tonen. Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen voor dit programma op deze pagina.

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een meerdaags event van Huis73 in ‘s-Hertogenbosch. In de dagen na Roman Krznaric’s speech denken bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit, Herman Wijffels, Merlijn Twaalfhoven verder over zijn ideeën in diverse talks en discussies. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.

English

Cathedral Thinking in the age of the marshmallow brain

You don’t want to miss this! The Shift Talks Key-Note 2021 is the main event of the first edition of Shift Talks! At the the St. John’s Cathedral (Sint-Janskathedraal), Roman Krznaric will deliver the keynote speech, based on his most recent book: The Good Ancestor | How to Think Long-Term in a Short-Term World – A Radical Prescription for Long-Term Thinking. At arrival in the Cathedral you will be welcomed by a music performance. After Krznaric’s speech, three guests will take the opportunity to discuss a question with the main guest. The program will be moderated by Sophie Stravens. Buy your tickets now for this unique program.

The speech – Perhaps the century of hell has already begun, Roman Krznaric suggests at the end of “The Good Ancestor”, while considering the dramatic floodings, forest-fires, hurricanes that lie ahead. If we keep denying the consequences of our actions, we will risk even more catastrophes: ‘In 50 years, in 100 hundred years, in 500 years, there are still likely to be human beings living, working, loving and dreaming across the continents of planet earth. And the lives they lead will be profoundly influenced by how we act today, by the consequences of the history they will inherit. We are their ancestors, and the choices we make – political, environmental, cultural, technological – will inevitably shape their prospects.’ How can we become good ancestors? Krznaric will show you how to rebel against your marshmallow brains.

About Roman Krznaric

After growing up in Sydney and Hong Kong, Roman studied at the universities of Oxford, London and Essex, where he gained his PhD in political sociology. He is a founder of the world’s first Empathy Museum, is a Research Fellow of the Long Now Foundation and a member of the Club of Rome. Roman has been named by The Observer as one of Britain’s leading popular philosophers. His writings have been widely influential amongst political and ecological campaigners, education reformers, social entrepreneurs and designers. Note: Krznaric is pronounced kriz-NAR-ik. Just say every letter without fear!

Program at the St. John’s Cathedral

19.15 pm: doors open. We encourage you to join us on time.
20.00 pm: start main program.
21.30 pm: end of program.

Signing Session

After the main event you’re welcome to join us at Huis73 for drinks, music and a signing session with Roman Krznaric himself! Huis73 is located just across the street alongside de Sint-Jan, Hinthamerstraat 72-74. Books are available at the signing stand. Roman will join us from approximately 21.45 onwards.

Bring/show at entrance

Your ticket, on your phone. In addition, have your student card and/or proof of identity ready if you have a ticket for students and/or younger than 27 years. You must show your corona-check-app ticket at the entrance to the St. Johnscathedral. Before departure, check the current corona measures for this program on this page.