16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Er loopt een kloof dwars door Nederland. Tussen arm en rijk, tussen ‘hoogopgeleid’ en ‘laagopgeleid’, tussen mensen met vaste contracten en onzekere flexcontracten, tussen huizenbezitters en huurders, tussen kansarm en bevoorrecht.

Er is, anders gezegd, vrij naar Tim S’Jongers, een kloof tussen de ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’. 

De VPRO Tegenlicht-aflevering ‘De kloofdichters’ licht die kloof toe. Hij laat zien op welke manieren mensen erdoor geraakt worden. Voor de hooplozen zijn de mogelijkheden om aan de andere kant van de kloof te komen, klein. De kritiek op de instituties en voorzieningen die er ooit op gericht waren om mensen in de meest precaire situaties hoop te bieden en te ondersteunen, zwelt aan. Het móet anders. Ook binnen de overheid dringt dat besef langzaam door. 

Maar hoe dan? Wat kunnen wij als samenleving doen om de kloof te dichten? Het is aan de hoopvollen om hun hoop te delen met anderen. Tijdens deze Meet Up gaan we met elkaar in gesprek. Samen verkennen we welke stappen we in praktische zin kunnen gaan zetten. Hoe ver gaat jouw solidariteit? Wat ben jij bereid te geven zodat we de kloof kunnen dichten? 

KAARTVERKOOP

De Tegenlicht Meet Up Kloofdichters is een gratis toegankelijk programma, maar reserveren is verplicht. Dit programma zal onderdeel zijn van het Shift Talks Festival 2023. De kaartverkoop start op 5 oktober, dan wordt het mogelijk om je plek te reserveren.

GASTEN 

THIJS HONIG is directeur van de Maatschappelijke Opvang Den Bosch. ‘Housing First’ is volgens hem de oplossing voor dakloosheid. Het is zijn missie om in 2030 dakloosheid in Nederland te hebben opgelost. Eerder heeft Thijs de ‘Housing First’-methode in Eindhoven succesvol geïntroduceerd, en nu wil hij graag hetzelfde in Den Bosch bereiken. Tijdens deze Tegenlicht Meet Up praat hij met ons mee over hoe we de kloof kunnen dichten.

DENISE HARLEMAN is oprichter van Collectief Kapitaal. Met Collectief Kapitaal, dat in 2020 gestart is, werkt zij aan een samenleving waarin bestaanszekerheid voor iedereen gegarandeerd is. Denise is namens Collectief Kapitaal tevens een van de sprekers in de Tegenlicht-aflevering. Tijdens deze Meet Up denkt en praat zij met ons mee over de vraag hoe wij als samenleving de kloof kunnen dichten.

JOCHEM KROMHOUT is presentator, host en gespreksleider.

Dit is de enige echte aftrap van Shift Talks Festival 2022! In de aanloop naar Masha Gessen’s Keynote speech in het World Skate Center organiseert RUW in samenwerking met Shift Talks de VPRO Tegenlicht Meet Up Den Bosch. En die gaat over een cruciale pijler van ons fragiele systeem: de wereldwijde strijd om het vertrouwen in de media. We kijken de aflevering en gaan met pioniers in gesprek. Zoals Foeke Postma van burger-onderzoekscollectief Bellingcat, Kim van Keken en anderen.

Twijfel zaaien

In deze tijd van alomtegenwoordige media strijden tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar, op honderden kanalen. Twijfel zaaien door het verspreiden van zogenaamde ‘alternatieve feiten’ via sociale media is eenvoudiger dan ooit. Traditionele media worden daardoor minder vertrouwd. En wordt het steeds lastiger te bepalen wat waar is. Tegelijkertijd leeft de vraag of journalisten niet teveel werken vanuit het perspectief van de macht.

Vertrouwen terugwinnen?

Als de waarheid in het geding is, moet je beter onderzoek doen, moeten ze bij Bellingcat gedacht hebben. Daar komen de pioniers vandaan die openbare bronnen afstruinen om te achterhalen hoe iets echt zit. Open Source Intelligence (OSINT) is zo’n methode. Wat betekent deze revolutie in de onderzoeksjournalistiek voor het achterhalen van de waarheid en het herstel van vertrouwen in de journalistiek? En hoe kunnen de main-stream-media zelf het vertrouwen herstellen dat ze in zulke korte tijd zijn kwijtgeraakt?

Gasten

Foeke Postma, onderzoeksjournalist en trainer bij onderzoekscollectief Bellingcat. Bellingcat is een burger-onderzoeksjournalistiek netwerk dat open source en social media-onderzoek gebruikt om de waarheid achter controversiële kwesties te achterhalen. Met een specialisme in factchecken en door Open Source Intelligence (OSINT) toe te passen sleept het collectief journalistieke prijzen binnen.

Kim van Keken is onderzoeksjournalist en schreef samen met Dieuwertje Kuijpers het boek Kies toch niet steeds de kant van de macht (2022). Ze onderzoeken nu gezamenlijk voor Vrij Nederland de Nederlandse polderelite. Kim van Keken schreef voor de Groene Amsterdammer, Follow the Money en is medeoprichter van journalistiek onderzoekscollectief Spit.

Toegang

Gratis! Maar je gratis ticket is alleen op deze website te bestellen. Je gratis ticket is niet vrijblijvend: als er iets tussen komt, laat je het ons dan weten? Zo kunnen we iemand anders je plek aanbieden.

Locatie

Huis73, Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch.

Programma

19.30 u. : Kijken Tegenlicht aflevering “Trust Me, I’m a journalist” op het Huis73 plein.
20.30 u. : Start gesprek
21.45 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je gratis ticket, digitaal op je telefoon!

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers, Kiza Magendane en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Met tijdrebellen als Jan Terlouw, Merlijn Twaalfhoven, Li An Phoa (drinkbare rivieren) en andere spraakmakende gasten gaan we tijdens Shift Talks in gesprek over goed voorouderschap.

Sylvana Simons heeft zich om politieke redenen moeten terugtrekken uit alle events, dus ook het onze. We zijn blij om te kunnen melden dat componist en kunstenaar Merlijn Twaalfhoven haar plek inneemt. 

Waarom laten we nu nog de generaties na ons volledig in de steek? Wat moeten we veranderen om ons als goede voorouders te gaan gedragen? Vandaag – hier en nu – start Roman Krznaric’s beweging van Tijdrebellen in Nederland. We vroegen heuse kathedraaldenkers en grote dromendromers wat echte tijdrebellie voor Nederland betekent. Zij zullen zich stuk voor stuk in hun eigen speeches uitspreken over hoe Nederland de volgende generaties in de steek laat en hoe we dat kunnen veranderen.

Gasten

Jan Terlouw is voormalig politicus (D66) en schrijver. Naast een politieke en bestuurlijke carrière schreef hij beroemde boeken als Koning van Katoren en Oorlogswinter. Jan Terlouw neemt sinds enkele jaren een bijzondere positie in het publieke debat in. We geven hem het podium om als een goede voorouder te speechen.

Merlijn Twaalfhoven is kunstenaar, auteur van het boek ‘Het is aan ons’, en oprichter van de Turnclub (foto: Chantal Heijnen). Hij gelooft in de Time Rebellion die Roman Krznaric van ons verlangt en probeert de tijdrebel in ons wakker te maken met zijn kunstprojecten. Een van deze projecten is ook te ondergaan tijdens Shift Talks: de luisterbelevenis en wandeling – De Tegentijd.

Manal Moussane is jongerenvertegenwoordiger mensenrechten & veiligheid bij de Verenigde Naties. Zij ziet nu al aankomen waar haar generatie de komende decennia mee zal worstelen. Wie kan er beter namens de komende generaties spreken dan de huidige generatie jongeren? Precies.

Li An Phoa is de bedenker en oprichter van het project Drinkable Rivers / Drinkbare Rivieren. Ze noemt zichzelf stroomgebied mobilisator. Zij mobiliseert mensen om zorg te dragen voor rivieren door het organiseren van wandelingen. Haar missie: dat we weer kunnen drinken uit onze rivieren.

Moderator: Basti Baroncini

Letters to the Future

Een simpel plastic zakje, waar we een boterham in stoppen om het daarna weg te gooien, kan nog zomaar duizend jaar in de natuur rondzwerven. Wat zullen onze achter- achterkleinkinderen ervan denken dat we zo achteloos met de aarde omgaan? 

Fluitist en dirigent Vera Hofman resideert tijdens Shift Talks in Huis73 en roept mensen op om hun gedachten en gevoelens hierover in een brief naar hun kleinkinderen te sturen. Gebaseerd op deze brieven schrijft Vera de compositie ‘Letters to the Future’ die deze avond haar wereldpremière beleeft. Het werk wordt onder aanvoering van Vera Hofman uitgevoerd door The Next Ensemble x Arne van Petegem (Styrofoam).

Meenemen / tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Houd ook je studentenkaart en/of identiteitsbewijs gereed als je een ticket voor studenten en/of jonger dan 27 jaar hebt gekocht. Bij de entree van het Jheronimus Bosch Art Centre dien je jouw coronatoegangsbewijs te tonen. Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen voor dit programma op deze pagina. 

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een nieuw meerdaags event van Huis73 in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdgast is internationale spreker, denker en schrijver Roman Krznaric. Hij spreekt op woensdag 17 november in de Sint Janskathedraal over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld”. In de dagen daarna gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies in op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.

Foto van Basti Baroncini door Bas van Spankeren.

Wat is er voor nodig om bedrijven zich als goede voorouders te laten gedragen?  

De industrie zorgt voor enorme kopzorgen. Het is onmogelijk om de klimaatdoelen te halen als het megasysteem aan machines, productieprocessen en grondstoffen-verwerking op dezelfde manier door kan gaan.

Maar de Shell’s, Akzo Nobel’s en Tata-steel’s van deze wereld hebben een andere verantwoordelijkheid: winstmaximalisatie is hun doel en verantwoordelijkheid naar de eigenaren van het bedrijf. Hoe kunnen ze de volgende generaties iets moois nalaten? Wat is er nodig om bedrijven de bocht te laten maken en ze te laten handelen als goede voorouders? 

Dit programma is een samenwerking tussen Avans en Shift Talks!

Gasten

Jeroen Smit is bedrijfskundige, onderzoeksjournalist en auteur. Hij schreef diverse bestsellers over Nederlandse bedrijven: Het drama Ahold, De Prooi (ABN Amro) en Het Grote Gevecht (Unilever). Hij kent als geen ander de krachten die het bedrijfsleven voortstuwen.

Herman Wijffels is oud topman Rabobank en voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), en ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat. Wijffels heeft de economische krachtsverhoudingen leren kennen vanuit het centrum van de Nederlandse macht. Kunnen volgens hem bedrijven veranderen zonder de hulp van de politiek?

Godelieve Spaas is lector Sustainable Strategy and Innovation aan de University of Applied Sciences Avans, in ‘s-Hertogenbosch. Ze onderzoekt hoe de nieuwe samenleving zich ontvouwt. Spaas vindt een radicaal ander invulling van de economie een noodzakelijke voorwaarde voor bedrijven om te veranderen. Welke rol is er voor bedrijven weggelegd in deze economie?

Student bij Avans?

Als student bij Avans heb je gratis toegang tot dit programma. Het aantal plekken is beperkt. Meld je hier aan!

Meenemen / tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Houd ook je studentenkaart en/of identiteitsbewijs gereed als je een ticket voor studenten en/of jonger dan 27 jaar hebt gekocht. Bij de entree bij Avans Hogeschool dien je jouw coronatoegangsbewijs te tonen. Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen voor dit programma op deze pagina.

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een meerdaags event van Huis73 in ‘s-Hertogenbosch. In de dagen na Roman Krznaric’s speech gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.

In samenwerking met Boekhandel Adr. Heinen organiseert Shift Talks in Huis73 een signeersessie met onze hoofdgast Roman Krznaric. Roman zal ongeveer om 21.45 starten, kort na zijn keynote speech in de Sint-Jan. Boeken zijn beschikbaar bij de signeertafel.

Vanwege de huidige maatregelen is er geen muziek en zijn er geen horecafaciliteiten. Huis73 bevindt zich tegenover de Sint-Jan, aan Hinthamerstraat 72 – 74.

Toegang

Je kan zonder beperkingen naar binnen, Huis73 is een doorstroomlocatie. We vragen je wel om een mondkapje te dragen.

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een nieuw meerdaags event van Huis73 van talks, debat en kunst in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdgast is internationaal spreker, denker en schrijver Roman Krznaric. Hij spreekt op woensdag 17 november in de Sint-Janskathedraal. Dat doet hij over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld”. In de dagen na Roman Krznaric’s speech gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.

Dit is de enige echte warm-up voor de Keynote Speech 2021 van Shift Talks! Op de avond vóór de speech van Roman Krznaric in de Sint-Janskathedraal organiseert RUW in samenwerking met Shift Talks de VPRO Tegenlicht Meet Up Den Bosch. En die gaat uiteraard over de aflevering van Roman: Time Rebels! We kijken de aflevering en gaan met gasten in gesprek. Zoals Merlijn Twaalfhoven. Reserveer je gratis tickets hier!

Time Rebels!

De tirannie van de tijd, van het nu, vertroebelt het zicht op waar het werkelijk over gaat: de grote problemen van de toekomst. Volgens Roman Krznaric hebben we vergezichten nodig om de klimaatcrisis te lijf te kunnen. En jongeren zouden meteen een stem moeten krijgen bij de politieke beslissingen van nu, vindt hij.

Gasten

Merlijn Twaalfhoven | Kunstenaar, auteur van het boek ‘Het is aan ons’, en oprichter van de Turnclub (foto: Chantal Heijnen). Hij gelooft in de Time Rebellion die Roman Krznaric van ons verlangt en probeert de tijdrebel in ons wakker te maken met zijn kunstprojecten. Een van deze projecten is ook te ondergaan tijdens Shift Talks: de luisterbelevenis en wandeling – De Tegentijd.

Alicha van der Aa | De 24-jarige kunstenaar en aanjager van Extinftion Rebellion Den Bosch Alicha van der Aa is net terug van haar fietstocht naar de klimaattop in Glasgow. Deze Time Rebel is ongeneeslijk ziek en zich daarom destemeer bewust van het begrip tijd en de haast die we hebben om goede voorouders te worden.

Toegang

Gratis! Maar je gratis kaarten zijn alleen hier te bestellen! Je gratis kaartje is niet vrijblijvend: als er iets tussen komt, laat je het ons dan weten? Zo kunnen we iemand anders je plek aanbieden.

Programma

19.30 u. : Kijken Tegenlicht aflevering “Time Rebels” in de Pleitzaal
20.30 u. : Start gesprek
21.45 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je gratis ticket, digitaal op je telefoon! Bij de entree van Huis73-Pleitzaal dien je jouw coronatoegangsbewijs te tonen. Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen voor dit programma op deze pagina.

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een nieuw meerdaags event van Huis73 in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdgast is internationale spreker, denker en schrijver Roman Krznaric. Hij spreekt op woensdag 17 november in de Sint Janskathedraal over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld”. In de dagen daarna gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies in op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.