16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Op 8 november start de expositie Kathedraaldenken in beeld bij Huis73. De tentoonstelling is werk gemaakt door tal van kunstenaars in ‘s-Hertogenbosch en omstreken. De Sint-Jan is het vaakst verbeeldde gebouw van ’s-Hertogenbosch. Kathedralen krijgen in het werk van Roman Krznaric (de hoofdgast van Shift Talks) een omgekeerde lading. De Sint-Jan is voor velen een belangrijk symbool geworden van generaties uit het verleden. Echter, het kathedraal-denken dat we nodig hebben maakt de Sint-Jan tot een symbool van de toekomstige generaties.

Kathedraaldenken

In 2021 spreekt Roman Krznaric in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Hij wil dat we goede voorouders worden voor de toekomstige generaties. Een van zijn belangrijke voorstellen is om onszelf te oefenen in ‘kathedraaldenken’. Dat wil zeggen: het vermogen om projecten te starten die pas na je eigen dood voltooid zijn. Of zoals Trouw het onlangs omschreef: Kathedraaldenken houdt in dat je plezier hebt om dingen te doen waar je niet onmiddellijk je voordeel uithaalt. Maar waarvan je weet dat toekomstige generaties zullen kunnen genieten. In die geest willen we de Sint-Jan eren met een expositie. Omdat onze kathedraal op veel verschillende fronten zo’n onuitputtelijke bron is.

Meedoen?

Ben je (amateur)kunstenaar, enthousiast en wil je graag deelnemen? Selecteer dan maximaal drie eigen kunstwerken over of van de Sint-Janskathedraal. Alle technieken en afmetingen zijn toegestaan. Stuur uiterlijk 1 november 2021 een mail naar expositie@huis73.nl. Zet daarin je NAW-gegevens en foto’s van de betreffende werken. Huis73 maakt dan een selectie van de werken die samen van 8 t/m 21 november 2021 de expositie vormen tijdens Shift Talks.

Toegang

De tentoonstelling is te bezoeken bij Huis73. Er is vrije toegang. Er is geen coronatoegangsbewijs nodig.

Over Shift Talks 2021

Hoe worden we goede voorouders? Wij zelf, onze leiders, onze bedrijven? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van Shift Talks – een nieuw meerdaags event van Huis73 van talks, debat en kunst in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdgast is internationaal spreker, denker en schrijver Roman Krznaric. Hij spreekt op woensdag 17 november in de Sint Janskathedraal over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld”. In de dagen na Roman Krznaric’s speech gaan bijzondere gasten zoals Jan Terlouw, Sylvana Simons, Jeroen Smit en anderen in diverse talks en discussies op de ideeën van de hoofdgast. Shift Talks vindt plaats van 15 t/m 21 november in ’s-Hertogenbosch.