16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Filosoof Roos Slegers, tevens host van de keynote door Édouard Louis op 21 november, houdt een workshop met het confronterende, autobiografische werk van Édouard Louis in de hand. Louis weet gevoelens van schaamte, vernedering en schuld die mensen ervaren voorstelbaar te maken. Zijn boeken nodigen dan ook uit om onze eigen ervaringen onder de loep te nemen en om anderen beter te begrijpen. Louis’ verhalen zijn herkenbaar, meeslepend en vaak pijnlijk. Wat is zo herkenbaar, en waarin schuilt de pijn en het ongemak? In de workshop lezen we samen een aantal passages uit het werk van Édouard Louis. Je hoeft nog niets van Louis gelezen te hebben om deel te nemen aan de workshop. Ben je klaar voor deze bijzondere ervaring? Dan is deze workshop voor jou. We kunnen niet beloven dat je er onveranderd uitkomt. 

“De meeste mensen die vertellen over de overgang van de ene sociale laag naar de andere, vertellen over het geweld dat ze hebben ervaren – omdat ze niet aangepast waren, omdat ze niets wisten over de codes van de wereld die ze binnengingen. Ik herinner me vooral het geweld dat ik toepaste. Ik wilde mijn nieuwe leven gebruiken om me te wreken op mijn jeugd, op alle keren dat jullie, mijn vader en jij, me duidelijk maakten dat ik niet de zoon was die jullie graag hadden willen hebben.”

Édouard Louis, uit Strijd en metamorfose van een vrouw (2021)

Gasten

Dr Roos Slegers is filosoof en verbonden aan Tilburg University. Slegers doet onderzoek naar thema’s op het grensgebied van literatuur, filosofie en economie, met een bijzondere interesse in de morele filosofie van Adam Smith en hoe deze verrijkt en bekritiseerd kan worden via de Victoriaanse roman. Deze workshop over Édouard Louis’ werk komt voort uit Slegers’ bewondering voor het vermogen van literatuur om complexe ervaringen en emoties begrijpelijk te maken.

Toegang

Bestel je gratis ticket op deze website! Let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen voor dit programma. Toon je ticket, digitaal op je telefoon bij de ingang van het programma.

Locatie

Huis73, Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch, Ruimte 0.1

Programma

14.30 u. : Start inloop
15.00 u. : Start workshop
16.00 u. : Einde workshop

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van der Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.