16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Dit is de enige echte aftrap van Shift Talks Festival 2022! In de aanloop naar Masha Gessen’s Keynote speech in het World Skate Center organiseert RUW in samenwerking met Shift Talks de VPRO Tegenlicht Meet Up Den Bosch. En die gaat over een cruciale pijler van ons fragiele systeem: de wereldwijde strijd om het vertrouwen in de media. We kijken de aflevering en gaan met pioniers in gesprek. Zoals Foeke Postma van burger-onderzoekscollectief Bellingcat, Kim van Keken en anderen.

Twijfel zaaien

In deze tijd van alomtegenwoordige media strijden tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar, op honderden kanalen. Twijfel zaaien door het verspreiden van zogenaamde ‘alternatieve feiten’ via sociale media is eenvoudiger dan ooit. Traditionele media worden daardoor minder vertrouwd. En wordt het steeds lastiger te bepalen wat waar is. Tegelijkertijd leeft de vraag of journalisten niet teveel werken vanuit het perspectief van de macht.

Vertrouwen terugwinnen?

Als de waarheid in het geding is, moet je beter onderzoek doen, moeten ze bij Bellingcat gedacht hebben. Daar komen de pioniers vandaan die openbare bronnen afstruinen om te achterhalen hoe iets echt zit. Open Source Intelligence (OSINT) is zo’n methode. Wat betekent deze revolutie in de onderzoeksjournalistiek voor het achterhalen van de waarheid en het herstel van vertrouwen in de journalistiek? En hoe kunnen de main-stream-media zelf het vertrouwen herstellen dat ze in zulke korte tijd zijn kwijtgeraakt?

Gasten

Foeke Postma, onderzoeksjournalist en trainer bij onderzoekscollectief Bellingcat. Bellingcat is een burger-onderzoeksjournalistiek netwerk dat open source en social media-onderzoek gebruikt om de waarheid achter controversiële kwesties te achterhalen. Met een specialisme in factchecken en door Open Source Intelligence (OSINT) toe te passen sleept het collectief journalistieke prijzen binnen.

Kim van Keken is onderzoeksjournalist en schreef samen met Dieuwertje Kuijpers het boek Kies toch niet steeds de kant van de macht (2022). Ze onderzoeken nu gezamenlijk voor Vrij Nederland de Nederlandse polderelite. Kim van Keken schreef voor de Groene Amsterdammer, Follow the Money en is medeoprichter van journalistiek onderzoekscollectief Spit.

Toegang

Gratis! Maar je gratis ticket is alleen op deze website te bestellen. Je gratis ticket is niet vrijblijvend: als er iets tussen komt, laat je het ons dan weten? Zo kunnen we iemand anders je plek aanbieden.

Locatie

Huis73, Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch.

Programma

19.30 u. : Kijken Tegenlicht aflevering “Trust Me, I’m a journalist” op het Huis73 plein.
20.30 u. : Start gesprek
21.45 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je gratis ticket, digitaal op je telefoon!

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers, Kiza Magendane en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.