16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Het meest hoopvolle evenement van Shift Talks 2022! Met speeches door gasten zoals voormalig denker des vaderlands Daan Roovers, bekroond schrijver Tommy Wieringa en anderen verzamelen we ingrediënten voor een nieuw verhaal voor onze samenleving, voor onze democratie. Voordat de populisten dat voor óns doen.

Een nieuw verhaal

Een gidsland. Dat waren we ooit. Of BV Nederland, ‘New York aan de Rijn’. Deze beelden van Nederland proberen een verhaal weer te geven. Maar die beelden zijn sleets geraakt, debunked bovendien. Ze blijken broos en passen niet meer. We zijn op een punt aanbeland waarop we niet meer goed weten hoe we onze samenleving moeten beschrijven. Wat een kans om daar verandering in aan te brengen! Welke ingrediënten hebben we nodig voor zo’n nieuw verhaal? Waar liggen die idealen? En hoe pak je die samen? Wij kunnen niet wachten om die inspiratie mee te nemen!

Speech Night

Speech Night was één van de verrassingen van Shift Talks 2021! De gasten geven voorbereidde speeches die ingaan op de vraag: Welke ingrediënten vind je cruciaal voor een nieuw verhaal voor onze samenleving? Het publiek krijgt ruimte om hun reactie te geven. Aan het einde pakken we alle ingrediënten bij elkaar en smeden we er een geheel van.

Gasten

Daan Roovers Daan Roovers (1970) is het boegbeeld van de Nederlandse publieksfilosofie. Ze droeg de titel Denker des Vaderlands van 2019 tot 2021. Als voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en programmamaker ontwikkelt Roovers nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten, altijd in verbinding met de actualiteit. In 2019 verscheen haar boek Wij zijn de politiek. In een speech neemt zij ons mee in haar ingrediënten voor een verhaal voor onze samenleving.

Kiza Magendane – Kiza Magendane (1992) is in Congo geboren en in 2007 als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij heeft in Amsterdam en Antwerpen politicologie gestudeerd en schreef columns en essays over burgerschap, identiteit en globalisering voor diverse kranten. Begin dit jaar verscheen zijn boek: In Therapie met Nederland, over zijn poging om een Nederlander te worden, een les over wie of wat wij als Nederland denken te zijn.

Tommy Wieringa – Tommy Wieringa is een bekroond fictie-schrijver en columnist. Met romans als Joe Speedboot en Dit zijn de Namen (Libris Literatuurprijs) bereikte hij het grote publiek. Essays en beschouwingen en columns verschenen in onder meer de VolkskrantVrij Nederlanden NRC Handelsblad. In 2021 verscheen zijn boek Gedachten over onze tijd. In een speech neemt hij ons mee in zijn ingrediënten voor een verhaal voor onze samenleving.

Moderator – Basti Baroncini

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Studenten van Avans zijn gratis welkom, geef je op via Avans Extra. Andere studenten tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Atrium, Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215, ‘s-Hertogenbosch

Programma

19.00 u. : Deur open.
19.30 u. : Start Speech Night
21.30 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Avans studenten hebben toegang via een melding via Avans Extra. Geen student bij Avans maar bij een andere onderwijsinstelling? Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.