16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Milio van de Kamp schreef het boek Misschien moet je iets lager mikken (2023), een persoonlijk en rauw verhaal over de impact van kansenongelijkheid. Van de Kamp weet als geen ander hoe mensen in armoede worden weerhouden van slagen in de huidige maatschappij. Hij klom als VMBO-k leerling op tot socioloog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, zonder mensen in zijn familie die hem konden helpen met deze ingewikkelde overgangen, sociale stijging en klassemigratie. Met deze ervaringen als eerste-generatiestudent ontwikkelde Milio het programma Baanbrekers, om de kansen van studenten zoals hij te vergroten. Milio van de Kamp wordt geïnterviewd door historicus en schrijver Mijke Pol. 

Over Misschien moet je iets lager mikken?

In het huis waarin Milio van de Kamp opgroeit is regelmatig geen licht of warm water en in de buurt waar hij woont is criminaliteit aan de orde van de dag. Toch lukt hem uiteindelijk wat zovelen niet lukt: ontsnappen uit de armoede. Hoewel zijn docent hem adviseert ‘iets lager te mikken’, slaagt hij erin vanuit het vmbo de universiteit te bereiken. Maar de sociale stijging komt niet zonder offers. In Misschien moet je iets lager mikken vertelt Milio aan de hand van zijn eigen ervaringen over de impact van armoede en kansenongelijkheid. Vervreemding van je familie, je nergens volledig thuis voelen, hoge schulden, depressie. Steeds weer loopt hij tegen de stigma’s rondom armoede aan. Dit boek legt glashelder de complexiteit van maatschappelijke ongelijkheid bloot. Het is géén lofzang op het idee dat je alles kunt bereiken mits je hard genoeg je best doet. Wél is het een erkenning van de onvoorstelbare veerkracht van mensen die van jongs af aan geconfronteerd worden met hun ongelijke startpositie in het leven.

“Arm zijn is niet alleen arm in geld, het is arm in kansen, arm in mogelijkheden, arm in reputatie, arm in representa­tie en arm in macht.” – Milio van de Kamp.

Gasten

Milio van de Kamp (1991) is socioloog en werkzaam als universitair docent aan de UVA. In 2022 werd hij verkozen tot FMG docent van het jaar. Doordat hij is opgegroeid in armoede heeft hij een unieke, persoonlijke blik op maatschappelijke ongelijkheid. Eerder schreef hij over kansenongelijkheid en armoede in onder andere De Volkskrant en Het Parool.


Mijke Pol (1987) is historicus en werkt als schrijver en freelance journalist voor diverse opdrachtgevers. Mijke is begonnen bij de televisie, maar richt zich nu al jaren speciaal op tekst. Ze is onder andere mede-samensteller en initiatiefnemer van Het Groot Kerstverhalenboek, waarvan de opbrengst naar de voedselbank gaat. Ze werkt momenteel aan haar tweede roman. 

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Toon je ticket, digitaal op je telefoon bij de ingang van het programma.

Locatie

Perron-3, Hoff van Hollantlaan 1, Rosmalen.

Programma

19.30 u. : Start inloop
20.00 u. : Start programma
21.30 u. : Einde programma

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis, denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van de Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.