16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Wat is er krom in je rechtstaat?

De allerleukste talkshow over je democratie, boeiend vanaf 15 jaar, interessant tot 88!

KROM! is de allerleukste talkshow over de steunpilaren van je democratie. Jongerenboeken-schrijver Ernest van der Kwast spreekt met boeiende gasten over fake news, over wat abortus uit het strafrecht met je Nederlandse rechtstaat te maken heeft, en over de gevolgen van leiders als Trump en Putin.

Fake News

Op social media komen er veel berichten langs die niet kloppen. En toch hebben ze veel invloed. Is dan niets meer waar? En wat gebeurt als we tijdens de verkiezingen massaal in een deep-fake trappen? Waar vinden we dan wel de waarheid? Met confronterende voorbeelden uit social media zoeken we uit wat we nog wél kunnen geloven en wat niet. Met Thijs Pepping, schrijver van Echt Nep!

Abortus uit het strafrecht

Wat heeft abortus met ‘de rechtstaat’ te maken? In Nederland kunnen vrouwen zelf beslissen om een zwangerschap te beëindigen, maar het is geen recht. Doordat het geen recht is, is abortus makkelijker af te schaffen. Hoe zit dat? En moet abortus een echt recht worden, nu bleek dat in Amerika de regels rond abortus plotseling konden verdwijnen? Hoe denken jongeren hierover? We praten er over met schrijver en feminist Bregje Hofstede.

Trump & Putin

Putin & Trump zijn goede voorbeelden van leiders die zichzelf zien als de redders van hun land. En bijna niets staat hen in de weg om hun doelen te bereiken, ook de democratie niet. Hoe komen zulke leiders aan de macht? En op welk moment verandert een democratie in een dictatuur? Joep Boonekamp – van Lit weet hier alles over.

Gasten

Host Ernest van der Kwast (1981) werd geboren in Bombay, India. Hij is schrijver van succesvolle en vertaalde jongerenboeken als Mama Tandoori, Giovanna’s navelDe ijsmakers en Het wonder dat niet omvalt (2016). In 2017 schreef hij Jouw toekomst is mijn toekomst waarin hij de verhalen van vier vluchtelingen optekent. Daarnaast is Ernest van de Kwast een getalenteerd presentator en interviewer.

Bregje Hofstede is schrijver van fictie en non-fictie. Haar laatste roman, Drift, stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Ze is mede-oprichter van feministisch platform De Bovengrondse en schrijft voor o.a. De Correspondent regelmatig essays over feminisme, het lichaam en literatuur.

Thijs Pepping onderzoekt hoe kennis en informatie in het tijdperk van kunstmatige intelligentie, deepfakes en het metaverse onze werkelijkheid beïnvloeden. Hij is mede-auteur van het boek Echt Nep.

Joep Boonekamp – van Lit is onderzoeker en werkt momenteel aan zijn proefschrift over draagvlak in een democratie en hoe een democratisch land langzaam kan veranderen in een dictatuur.

Toegang/Aanmelden

Iedereen kan gratis een ticket reserveren.

Wil je je aanmelden met een school of klas? Laat het ons weten via info@shifttalks.nl. Voor jullie bestellen we graag stoelen bijl!

Locatie

Jheronimus Bosch Art Centre, Jeroen Bosch Plein 2, ‘s-Hertogenbosch.

Programma

18.30 u. : Start inloop.
19.00 u. : Start Talkshow KROM!
20.30 u. : Einde programma

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Foto Bregje Hofstede door Alexander Dhiet (link Instagram)

Foto Deepfake Marc Zuckerberg door Budiey

Foto Ernest van der Kwast: Stephan Vanfleteren.