16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch
16 - 25 november 2023
‘s-Hertogenbosch

Hoe kwetsbaar is onze democratie? Met bekroonde denkers Bas Heijne en Annelien De Dijn onderzoeken we een zorgwekkende onderstroom in het Westen en in Nederland.

We hebben te maken met partijen die de Europese en Nederlandse democratie ondermijnen, in de naam van vrijheid. In Hongarije is een dictator aan de macht, in Frankrijk wint de autoritaire Le Pen aan invloed, in Italië wordt de meest rechtse regering sinds WOII gevormd. Erger nog: deze ontwikkeling gaat gepaard met het verdacht maken van belangrijke pijlers van de democratie. Poolse rechters raakten hun onafhankelijkheid kwijt. Het wantrouwen in journalisten wordt aangewakkerd. Wetenschap verliest zijn autoriteit. Instituties en hun vertegenwoordigers worden aangevallen door politieke bewegingen, gesteund door activistische groeperingen. De bijval voor het dreigement: “er komen tribunalen” duidt op een revanchistische sfeer bij bepaalde groepen. De onvrede wordt tastbaar. Hoe moeten we deze ontwikkelingen begrijpen? En waar gaat het heen?

Kan wat in de VS gebeurde ook hier plaatsvinden? Kan onze democratie zodanig aangevreten raken dat er geen weg meer terug is? Slaapwandelen we een neo-fascistische autocratie in? Of zijn er nog reddingsboeien om ons aan vast te klampen? Kunnen we weerbaar worden en waar moet dát dan vandaan komen?

Daarover gaan we in gesprek met twee bekroonde denkers en auteurs, Bas Heijne en Annelien De Dijn. Zie hieronder.

Markante locatie voor een gesprek

Speciaal vanwege Shift Talks vindt dit programma plaats op een markante plek: het voormalig Huis van Bewaring. Dit is niet alleen een bijzonder monument. Shift Talks koos bewust voor deze méér dan relevante plek, waar in WOII de Sicherheitsdienst van de bezetter kantoor hield. Door voor deze locatie te kiezen wil Shift Talks de dreiging van revanchisme en rancune, en vooral de mogelijk uitwerking daarvan voelbaar maken: de gevangenis.

Gasten

Bas Heijne is een bekroond schrijver, essayist en vast verbonden aan NRC. In 2017 ontving hij de P.C. Hooft-prijs. Naast romans en verhalen schreef hij spraakmakende essays als Staat van Nederland (2017), Mens/Onmens (2020) en Onbehagen (2018). Hij schreef een flonkerend essay bij de heruitgave van Menno ter Braaks Nationaalsocialisme als rancuneleer (2022).

Annelien De Dijn is een bekroonde auteur en historicus. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van het politieke denken in Europa en de Verenigde Staten van 1700 tot heden, en ze heeft ook een interesse in de oudheid en de Renaissance. Haar meest recente boek Vrijheid: een woelige geschiedenis (Alfabet Uitgevers) traceert de verschillende betekenissen van vrijheid van Herodotus tot heden en werd door de American Association of Publishers bekroond met de 2021 PROSE Prize in Philosophy. Annelien de Dijn is hoogleraar politieke en intellectuele geschiedenis.

Moderator – Eveline van Rijswijk (1988) is presentator, dagvoorzitter, theatermaker, columnist, spreker, wetenschapscommunicator & politiek historicus. Ze studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden. Ze presenteerde ook Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPORadio 1.

Toegang

Bestel je ticket op deze website! Tot en met 26 jaar: je krijgt korting met je studentenkaart of ID, die toon je aan de deur.

Locatie

Voormalig Huis van Bewaring (ook wel Leuvensepoort).

Sint Jorisstraat 125, ‘s-Hertogenbosch

Programma

19.30 u. : Deur open.
20.00 u. : Start programma
21.30 u. : Einde programma

Meenemen/tonen bij entree

Je ticket, digitaal op je telefoon! Tot en met 26 jaar: toon je studentenkaart of ID in combinatie met je ticket.

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat), Tommy Wieringa, Daan Roovers en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met (foto)tentoonstellingen en podcasts. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s. 

Foto van Eveline van Rijswijk door Anne van Zantwijk.